Η Ισλανδία σαν άλλη Ελλάδα του 2004, συγκλόνισε την Ευρώπη αποκλείοντας με 2-1 την κομπλεξική, λίγη, για λύπηση και "καταραμένη" Αγγλία, πραγματοποιώντας μάλιστα ανατροπή.

ΑΓΓΛΙΑ – ΙΣΛΑΝΔΙΑ 1-2
Πόλη: Νις
Γήπεδο: “Αλιάντς Ριβιέρα”
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

Η Ισλανδία σαν άλλη Ελλάδα του 2004, συγκλόνισε την Ευρώπη αποκλείοντας με 2-1 την κομπλεξική, λίγη, για λύπηση και “καταραμένη” Αγγλία, πραγματοποιώντας μάλιστα ανατροπή. 

Ο,τι και να πεις γι’ αυτή την ομάδα είναι λίγο. Μαχητές, με καθαρό μυαλό, πίστη στις δυνάμεις τους και στο πλάνο του προπονητή τους. Και ναι, “Ζήτω η Ισλανδία”. Γιατί; Γιατί μας αρέσουν τα παραμύθια, οι μύθοι και οι όμορφες ιστορίες. Μας αρέσει η αυτοθυσία, η ομαδικότητα, ο αλτρουισμός! 

Και από την άλλη; Ενα μαύρο χάλι. Μια παρωδία ομάδας αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων που για μια ακόμη φορά απέδειξε με την ανοησία της ότι τόσο οι σύλλογοι όσο και οι εθνικές ομάδες διαθέτουν DNA κύριοι και κυρίες… Και για να αλλάξει αυτό το DNA, ιδίως όταν είναι άρρωστο, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά… Ισως και η ίδια η δομή του!

Ετσι, μέσα σε λίγες ημέρες οι Αγγλοι, μετά το Brexit (οι μισοί τουλάχιστον), έχουν να κλάψουν και για την εθνική τους. Αλλά αυτό, μάλλον, τους έχει γίνει συνήθεια… 

Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για όλους τους μη εμπλεκόμενους… Μόλις στο 3′ ο Στέρλινγκ βρέθηκε μέσα στην περιοχή, προσπάθησε να περάσει τον πορτιέρο Χάλντορσον, αλλά ο τελευταίος υπέπεσε σε ένα ανόητο πέναλτι, μιας και η μπάλα έβγαινε άουτ. Ο Γουέιν Ρούνεϊ ανέλαβε να το εκτελέσει και ευστόχησε παρά το γεγονός ότι ο τερματοφύλακας της Ισλανδίας έπεσε στη σωστή γωνία. 

Οι πανηγυρισμοί των Αγγλων δεν είχαν κοπάσει όταν έγινε το 1-1… Στο 6′, λοιπόν, Οι Ισλανδοί κέρδισαν ένα πλάγιο,  ο Γκούναρσον το εκτέλεσε με δύναμη, ο κεντρικός αμυντικός Αρνασον έπιασε την κεφαλιά και ο δεύτερος κεντρικός αμυντικός Ράναρ Σίγκουρντσον έστειλε με προβολή την μπάλα στα δίχτυα. 

Οι Αγγλοι άρχισαν να πιέζουν, αλλά έδειχναν αφελείς στην άμυνα και το πλήρωσαν εκ νέου. Στο 18′, οι παίκτες του Λάγκερμπακ συνδυάστηκαν υπέροχα, η μπάλα έφθασε στον Σίγκθορσον, ο οποίος σούταρε και με τη βοήθεια του Χαρτ σκόραρε σοκάροντας τους πάντες!

Στο 28′ ο Κέιν έπιασε ένα φοβερό σουτ στην κίνηση, αλλά ο Χάλντορσον ήταν σε καλή θέση και έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ. Στη συνέχεια, η ομάδα του Χόγκσον προσπάθησε να φανεί απειλητική, αλλά το κατάφερνε μόνο με μακρινά σουτ. 
 
Θα περίμενε κανείς ότι η Αγγλία θα ήταν αυτή που θα έμπαινε με πάθος στο δεύτερο μέρος, αλλά αυτό δεν συνέβη. Με εμφανέστατη αδυναμία να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, όχι μόνο δεν έφθασε κοντά στο γκολ, αλλά στο 55′ γλίτωσε το 1-3 όταν στο ανάποδο ψαλίδι του σκόρερ Σίγκουρντσον η μπάλα έτυχε να χτυπήσει πάνω στον Χαρτ!

Παρά την είσοδο του Γουίλσιρ και του Βάρντι από νωρίς, η κατάσταση δεν άλλαξε. Η παρέα του κακού Ρούνεϊ δεν έδειχνε να έχει τσαγανό, τσαμπουκά, πίστη για την ανατροπή. Αδειοι ψυχολογικά, έπεσαν στην παγίδα της Ισλανδίας και κάηκαν… Και τώρα η Γαλλία για τους Ισλανδούς. Και για τους Αγγλους; British Airways… 
 
Κίτρινες: 47′ Στάριτζ – 37′ Γκ. Σίγκουρντσον, 65′ Γκούναρσον
 
ΑΓΓΛΙΑ (Ρόι Χόγκσον): Χαρτ, Γουόκερ, Κέιχιλ, Σμόλινγκ, Ρόουζ, Αλι, Ντάιερ (46′ Γουίλσιρ), Ρούνεϊ (87′ Ράσφορντ), Στάριτζ, Στέρλινγκ (60′ Βάρντι), Κέιν
 
ΙΣΛΑΝΔΙΑ: (Λαρς Λάγκερμπακ, Χέιμιλ Χάλγκριμσον): Χάλντορσον, Σέβαρσον, Ρ. Σίγκουρντσον, Αρνασον, Σκούλασον, Γκούναρσον, Γκ. Σίγκουρντσον, Γκούντμουντσον, Μπιάρνασον, Σίγκθορσον (77′ Ε. Μπιάρνασον), Μπόντβαρσον (88′ Τραούστασον)