Πανηγυρική πρόκριση στους "8" για την Ιταλία του Κόντε και του Μπουφόν, που νίκησε 2-0 την Ισπανία, η οποία είχε σταματήσει τις δύο προηγούμενες προσπάθειες των "ατζούρι" στο Euro.

Πανηγυρική πρόκριση στους “8” για την Ιταλία του Κόντε και του Μπουφόν, που νίκησε 2-0 την Ισπανία, η οποία είχε σταματήσει τις δύο προηγούμενες προσπάθειες των “ατζούρι” στο Euro. Το 2008 οι “φούριας ρόχας” απέκλεισαν τους Ιταλούς στους “8” και τη διαδικασία των πέναλτι, ενώ το 2012 τους συνέτριψαν με 4-0 στον τελικό.

Η εκδίκηση, όμως, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο κι αυτό το κατάλαβαν απόψε στο Σεν Ντενί οι απερχόμενοι πρωταθλητές Ευρώπης. “Σφιχτή” σε όλες τις γραμμές της και με φύλακα άγγελο τον μεγάλο “Τζίτζι”, η “σκουάντρα ατζούρα” πήρε το προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο και “σφράγισε” την πρόκριση στις καθυστερήσεις, όταν οι αντίπαλοί της πίεζαν για την ισοφάριση.

Τα αρχικά πλάνα
Στο 3-5-2… σήμα κατατεθέν του Κόντε, ό,τι είχε να κάνει αποκλειστικά με τη διατήρηση του μηδέν παθητικού ήταν… γιουβεντίνικο. Ο Μπουφόν ήταν στην εστία και οι Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι συνέθεσαν την τριπλέτα των στόπερ. Φλορέντζι (δεξιά), Ντε Σίλιο βρέθηκαν στις δύο πτέρυγες, με τους Παρόλο, Ντε Ρόσι, Τζακερίνι στο κέντρο και τους Έντερ, Πελέ δίδυμο στην επίθεση.

Ο Ντελ Μπόσκε από την άλλη, παρέταξε την Ισπανία με το αγαπημένο του 4-3-3, τον Ντε Χέα στο τέρμα και τους Χουάνφραν, Πικέ, Ράμος, Άλμπα από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Ο Μπούσκετς είχε χρέη κόφτη, με τους Φάμπρεγας, Ινιέστα εσωτερικούς μέσους και τους Σίλβα, Νολίτο να πλαισιώνουν από τα πλάγια τον Μοράτα.

Ιταλική υπεροχή 
Οι “ατζούρι” ξεκίνησαν πιο δυνατά στο ματς, αγγίζοντας το 1-0 μόλις στο 8′, όταν ο Ντε Χέα απέκρουσε δύσκολα την κεφαλιά του Πελέ. Οι Ισπανοί ισορρόπησαν το παιχνίδι μετά το 20′, αλλά και από τότε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου οι φάσεις ήταν για τους Ιταλούς.

Ο Παρόλο στο 25′ με ακόμη μία κεφαλιά από πλεονεκτική θέση δε βρήκε στόχο, αλλά αυτό έγινε στο 33′. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Έντερ, ο Ντε Χέα απέκρουσε και στη συνέχεια έκοψε (ίσως αντικανονικά) τον Τζακερίνι, με τον επερχόμενο Κιελίνι να μη δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Το 1-0 επισφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων στο πρώτο μισό και ήταν δίκαιο με βάση την εικόνα τους στον αγωνιστικό χώρο.

“Ζωντάνεψε” η Ισπανία
Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Αντούριθ πήρε τη θέση του Νολίτο, καθώς ο Ντελ Μπόσκε προσπάθησε να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή, χρησιμοποιώντας δύο φορ. Οι “φούριας ρόχας” πήραν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και δεν άργησαν να απειλήσουν. Για κακή τους τύχη, ωστόσο, είχαν απέναντί τους την άμυνα της Γιουβέντους (Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι) και τον… κέρβερο Μπουφόν.

Ο τελευταίος απέκρουσε την κοντινή κεφαλιά του Μοράτα στο 49′, όπως και το βολέ του Ινιέστα στο 76′ που ήταν και η δεύτερη μεγάλη φάση των Ισπανών. Ο Έντερ στο 55′ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ντε Χέα σε τετ α τετ, με τον τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κρατά ζωντανή την ομάδα του και να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον στο ματς.

Ο Μπουφόν το έβγαλε, ο Πελέ το έβαλε
Το παιχνίδι στο “Σταντ Ντε Φρανς” κρίθηκε στο φινάλε. Όχι μόνο στο δεύτερο γκολ των Ιταλών, αλλά ίσως ακόμη περισσότερο στο 89′, όταν ο Πικέ έκανε την προβολή από την καρδιά της περιοχής και ο Μπουφόν με μία απόκρουση από αυτές που τον ανήγαγαν σε κορυφαίο απαγόρευσε την ισοφάριση.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα για τους “ατζούρι”, με τον Νταρμιάν να βγάζει τον Πελέ μόνο του απέναντι στον Ντε Χέα και τον επιθετικό της Σαουθάμπτον να “καρφώνει” την μπάλα στα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Είναι η τρίτη νίκη της ομάδας του Κόντε στο τουρνουά, η οποία έχει σκοράρει στα τελευταία λεπτά και των τριών εν λόγω ματς.

Ιταλία (3-5-2, Κόντε): Μπουφόν – Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι – Φλορέντζι (84′ Νταρμιάν), Παρόλο, Ντε Ρόσι (54′ Μότα), Τζακερίνι, Ντε Σίλιο – Έντερ (82′ Ινσίνιε), Πελέ

Ισπανία (4-3-3, Ντελ Μπόσκε): Ντε Χέα – Χουάνφραν, Πικέ, Ράμος, Άλμπα – Μπούσκετς, Φάμπρεγας, Ινιέστα – Σίλβα, Νολίτο (46′ Αντούριθ (81′ Πέδρο), Μοράτα (70′ Βάθκεθ)