Ο Γκριζμάν με δύο γκολ και κερδισμένη αποβολή οδήγησε τη Γαλλία στην ανατροπή, τη νίκη με 2-1 επί της Ιρλανδίας και την πρόκριση στους «8» του Euro.

Ο Γκριζμάν με δύο γκολ και κερδισμένη αποβολή οδήγησε τη Γαλλία στην ανατροπή, τη νίκη με 2-1 επί της Ιρλανδίας και την πρόκριση στους «8» του Euro. Οι διοργανωτές βρέθηκαν με το «καλημέρα» πίσω στο σκορ, αλλά έφεραν τα πάνω-κάτω στο δεύτερο ημίχρονο και έμειναν ζωντανοί στην κούρσα για τον τελικό της 10ης Ιουλίου.

Οι Ιρλανδοί σημείωσαν το δεύτερο γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του θεσμού, αλλά δεν μπόρεσαν να το εκμεταλλευτούν. Δέχθηκαν δύο «κολλητά» τέρματα στο δεύτερο μέρος και μετά την αποβολή του Ντάφι στο 66′ κατέρρευσαν και αν οι παίκτες του Ντεσάν ήταν πιο αποτελεσματικοί, τότε το σκορ θα έφτανε σε άλλα επίπεδα.

Τα αρχικά πλάνα 
Στο 4-3-3 του Ντεσάν, ο Γιορίς ήταν στο τέρμα, με τους Σανιά (δεξιά), Εβρά μπακ και τους Ραμί, Κοσιελνί στόπερ. Καντέ, Πογκμπά, Ματουιντί συνέθεσαν την τριάδα του κέντρου και οι Γκριζμάν, Παγιέ βοηθούσαν από τις πτέρυγες τον προωθημένο Ζιρού.

Ο Ο’ Νιλ από την άλλη, παρέταξε την Ιρλανδία με 4-4-2, τον Ράντολφ στην εστία και τους Κόουλμαν, Κίοχ, Ντάφι, Γουόρντ από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Μπρέιντι, ΜακΚάρθι, Χέντρικ, ΜακΚλιν βρέθηκαν από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα και οι Λονγκ, Μέρφι συνέθεσαν το επιθετικό δίδυμο.

Ιδανική αρχή
Καλύτερο ξεκίνημα δε θα μπορούσαν να είχαν φανταστεί οι νησιώτες, καθώς πήραν το προβάδισμα μόλις στο 2ο λεπτό. Ο Πογκμπά ανέτρεψε τον Λονγκ στην περιοχή και ο Μπρέιντι δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα, βάζοντας την ομάδα του στη θέση του οδηγού.

Μέχρι το 20λεπτο οι Γάλλοι πίεσαν και έψαξαν την άμεση ισοφάριση, όμως οι Ιρλανδοί όχι απλά άντεξαν, αλλά στο 21′ φλέρταραν και με το 2-0, όταν ο Χέντρικ σούταρε από πλεονεκτική θέση και ο Γιορίς απέκρουσε δύσκολα. Ο ρυθμός των γηπεδούχων έπεσε στη συνέχεια και το ημίχρονο έκλεισε με την ομάδα του Ο’ Νιλ να διατηρείται στη θέση του οδηγού.

«Καθάρισε» ο Γκριζμάν
Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Ντεσάν αναγκάστηκε να ρισκάρει, ρίχνοντας στη «μάχη» τον Κομάν αντί του Καντέ και δεν άργησε να δικαιωθεί. Βέβαια, αυτός που έκρινε την αναμέτρηση δεν ήταν ο παίκτης της Μπάγερν, αλλά ο Γκριζμάν.

Ο Γάλλος επιθετικός ισοφάρισε αρχικά στο 58′ με κεφαλιά μετά από σέντρα του Σανιά και στο 61′ ολοκλήρωσε την ανατροπή με σουτ από την περιοχή μετά από ασίστ με κεφαλιά του Ζιρού. Στο 66′ δε, ο Γκριζμάν κέρδισε και την αποβολή του Ντάφι σε αντεπίθεση και… αυτό ήταν.

Πολλές ευκαιρίες
Τα πάντα στη Λιόν είχαν κριθεί. Μπορεί το 2-1 να έμεινε μέχρι τέλους και να άφηνε στους Ιρλανδούς το δικαίωμα να ελπίζουν, όμως η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία έχασε πολλές ευκαιρίες για να πετύχει ένα ακόμη τουλάχιστον γκολ. 

Ο Ζινιάκ στο 77′ με υπέροχο πλασέ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 86′ αστόχησε με προβολή από πλεονεκτική θέση. Γκολ δεν πέτυχε, αλλά δεν εξελίχθηκε και σε μοιραίο για την ομάδα του, η οποία κράτησε σχετικά άνετα το προβάδισμα και την ανατροπή για να πανηγυρίσει την πρόκριση στην προημιτελική φάση.

Γαλλία (4-3-3, Ντεσάν): Γιορίς – Σανιά, Ραμί, Κοσιελνί, Εβρά – Καντέ (46′ Κομάν (90’+3′ Σισοκό), Πογκμπά, Ματουιντί – Γκριζμάν, Παγιέ, Ζιρού (74′ Ζινιάκ)

Ιρλανδία (4-4-2, Ο’ Νιλ): Ράντολφ – Κόουλμαν, Κίοχ, Ντάφι, Γουόρντ – Μπρέιντι, ΜακΚάρθι (72′ Χούλαχαν), Χέντρικ, ΜακΚλιν (69′ Ο’ Σέι)- Λονγκ, Μέρφι (65′ Γουόλτερς)