Το "εισιτήριο" για τους "8" του Euro πήρε η Πορτογαλία με το 1-0 επί της Κροατίας στην παράταση σε ένα παιχνίδι που κούρασε κυριολεκτικά όσους το παρακολούθησαν. Με τακτική-σήμα κατατεθέν του Σάντος και τον Κουαρέσμα να πετυχαίνει το "χρυσό" γκολ, οι Ίβηρες έριξαν στο καναβάτσο στο 117' τους Βαλκάνιους, οι οποίοι δευτερόλεπτα πριν είχαν δοκάρι. Αντίπαλός τους στα προημιτελικά η Πολωνία.

Το “εισιτήριο” για τους “8”  του Euro πήρε η Πορτογαλία με το 1-0 επί της Κροατίας στην παράταση σε ένα παιχνίδι που κούρασε κυριολεκτικά όσους το παρακολούθησαν. Με τακτική-σήμα κατατεθέν του Σάντος και τον Κουαρέσμα να πετυχαίνει το “χρυσό” γκολ, οι Ίβηρες έριξαν στο καναβάτσο στο 117′ τους Βαλκάνιους, οι οποίοι δευτερόλεπτα πριν είχαν δοκάρι. Αντίπαλός τους στα προημιτελικά η Πολωνία.

Η ομάδα του Άντε Τσάτσιτς είχε εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις της στον όμιλο, αλλά σε ακόμη ένα μεγάλο τουρνουά θα μείνει… με τις εντυπώσεις. Οι Κροάτες είχαν την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν μπόρεσαν να διασπάσουν ποτέ την άμυνα των Πορτογάλων, οι οποίοι από την πλευρά τους, ήταν επίσης ακίνδυνοι όσες φορές επισκέφτηκαν τα αντίπαλα καρέ.

Τα αρχικά πλάνα
Στο 4-2-3-1 του Τσάτσιτς, ο Σούμπασιτς ήταν στην εστία και οι Σρνα, Τσόρλουκα, Βίντα, Στρίνιτς από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Μπάντελ και Μόντριτς ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ και οι Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς συνέθεσαν την τριάδα πίσω από τον προωθημένο Μάντζουκιτς.

Ο Σάντος από την άλλη, παρέταξε την Πορτογαλία με 4-4-2, τον Πατρίσιο στο τέρμα, τους Σέντρικ (δεξιά), Γκερέιρο μπακ και τους Πέπε, Φόντε στόπερ. Μάριο, Σίλβα, Γουίλιαμ Καρβάλιο και Γκόμες βρέθηκαν από δεξιά προς αριστερά στη μεσαία γραμμή, ενώ το δίδυμο στην επίθεση αποτέλεσαν οι Νάνι και Ρονάλντο.

Τερματοφύλακες… θεατές
Η κανονική διάρκεια του αγώνα θα μείνει στη μνήμη μόνο των πρωταγωνιστών, καθώς οι φάσεις στις δύο εστίες ήταν ελάχιστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 90’ δεν υπήρξε ούτε μία προσπάθεια στον στόχο, ενώ στα 120’ υπήρξαν δύο. Το γκολ και το σουτ που προηγήθηκε αυτού. Μιλάμε για στατιστικά που «σπάνε» δίχως άλλο κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ.

Αρνητικός πρωταγωνιστής για τους Κροάτες από την άλλη, ήταν ο Βίντα. Ο κεντρικός στόπερ των Βαλκάνιων είχε τρεις φορές την ευκαιρία να σκοράρει, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Στο 61’ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα μόλις άουτ κι ενώ στο 64’ οι Πορτογάλοι διαμαρτυρήθηκαν δικαιολογημένα για πέναλτι στον Νάνι.

Μετά από δύο ώρες…
Ο Βίντα έχασε ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά στο 113΄, καθώς το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, ενώ στο 117΄ ο Πέρισιτς με νέα κεφαλιά σημάδεψε το δοκάρι του Πατρίσιο. Στην εξέλιξη της φάσης σημειώθηκε και το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση. 

Η Πορτογαλία βγήκε στην αντεπίθεση, ο Ρονάλντο από πάσα του Νάνι δεν μπόρεσε να νικήσει τον Σούμπασιτς (στο πρώτο σουτ στον στόχο του αγώνα!), αλλά ο Κουαρέσμα πήρε το «ριμπάουντ» και με κοντινή κεφαλιά έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση. Ο Βίντιτς στις καθυστερήσεις του έξτρα χρόνου με σουτ από τη μικρή περιοχή αστόχησε, χάνοντας για τρίτη φορά και οριστικά πια την ευκαιρία να λυτρώσει τους Βαλκάνιους.

Κροατία (4-2-3-1, Τσάτσιτς): Σούμπασιτς – Σρνα, Τσόρλουκα (120΄+1΄ Κράμαριτς), Βίντα, Στρίνιτς – Μπάντελ, Μόντριτς – Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς (110‘ Πιάτσα), Πέρισιτς – Μάντζουκιτς (88’ Κάλινιτς)

Πορτογαλία (4-4-2, Σάντος): Πατρίσιο – Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο – Μάριο (87‘ Μάριο), Σίλβα (108‘ Ντανίλο), Γ. Καρβάλιο, Γκόμες (50’ Σάντσες) – Νάνι, Ρονάλντο