Στη βραδιά που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές με την Πορτογαλία, έχασε πέναλτι και οι Ίβηρες έμειναν στο 0-0 με την Αυστρία, παραμένοντας χωρίς νίκη στο Euro 2016!

Στη βραδιά που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές με την Πορτογαλία, έχασε πέναλτι και οι Ίβηρες έμειναν στο 0-0 με την Αυστρία, παραμένοντας χωρίς νίκη στο Euro 2016!

Ο σούπερ σταρ της ομάδας του Φερνάντο Σάντος ξεπέρασε τον Φίγκο με 128 διεθνείς συμμετοχές, αλλά σίγουρα αυτό είναι το λιγότερο που τον απασχολεί, καθώς η ομάδα του δεν κατάφερε να νικήσει σε ένα παιχνίδι όπου είχε 23 τελικές προσπάθειες! Η πιο σημαντική από αυτές στο 79′, όταν ο Ρονάλντο κέρδισε πέναλτι για ανατροπή του από τον Χιντερέγκερ, αλλά η εκτέλεσή του προσέκρουσε στο δοκάρι του ηρωικού Αυστριακού τερματοφύλακα Άλμερ!

Χάρη στις προσπάθειες του τελευταίου αλλά και της αμυντικής του γραμμής από την άλλη, η Αυστρία πήρε τον πρώτο της πόντο στη διοργάνωση και ελπίζει ακόμα, με τους Ούγγρους να έχουν πλέον πάρει κεφάλι στον 6ο Όμιλο με 4 πόντους και τους Ισλανδούς να έχουν από δύο με τους Πορτογάλους, πριν από την τελευταία αγωνιστική της προσεχούς Τετάρτης…

Τα αρχικά πλάνα

Με 4-3-3 ξεκίνησε η Πορτογαλία. Τερματοφύλακας ο Πατρίσιο, δεξί μπακ ο Βιεϊρίνια, αριστερό ο Γκερέιρο, σέντερ μπακ οι Πέπε και Ρ. Καρβάλιο. Οι Γ. Καρβάλιο, Μουτίνιο και Γκόμες στη μεσαία γραμμή, οι Κουαρέσμα, Ρονάλντο και Νάνι στην επίθεση.

Με 4-2-3-1 ξεκίνησε η Αυστρία. Τερματοφύλακας ο Άλμερ, δεξί μπακ ο Κλάιν, αριστερό ο Φουκς, σέντερ μπακ οι Πρεντλ και Χιντερέγκερ. Αμυντικά χαφ οι Ίλσανκερ και Μπαουμγκάρτλινγκερ. Στα άκρα οι Σάμπιτσερ και Αρναούτοβιτς, ο Αλάμπα πίσω από τον Χάρνικ.

Τα είχε όλα εκτός από γκολ

Πολύ γρήγορο ρυθμό είχε το πρώτο ημίχρονο στο «Παρκ Ντε Πρενς», με την Πορτογαλία να κυριαρχεί σχεδόν απόλυτα χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες και την Αυστρία να βρίσκεται σε θέση άμυνας, έχοντας όμως και αυτή δύο «φαρμακερές» φάσεις.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έφταναν σχετικά εύκολα κοντά στα καρέ του Άλμερ, με την επιθετική τριπλέτα να κινείται συνεχώς, όμως έλειπε η κατάλληλη τελική προσπάθεια. Αμυντικά, κύριος στόχος ήταν η εξουδετέρωση του Αλάμπα με τον Γουίλιαμ Καρβάλιο ως «βεντούζα» πάνω του, ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του Βιεϊρίνια τόσο αμυντικά όσο και στις προωθήσεις.

Οι Αυστριακοί παίζοντας με τον Χάρνικ μπροστά και τον Αλάμπα εξουδετερωμένο δεν μπόρεσαν να απειλήσουν όσο θα ήθελαν, ενώ ο Μάρσελ Κόλερ σίγουρα δεν θα ήταν ευχαριστημένος με το γεγονός ότι οι παίκτες του δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα. Πολύ καλό παιχνίδι από τον Ίλσανκερ, ο οποίος σταμάτησε πολλές επικίνδυνες επιθέσεις των Πορτογάλων εν τη γενέσει τους, ενώ ο τερματοφύλακας Άλμερ ήταν σε ετοιμότητα όποτε χρειάστηκε.

Η πρώτη φάση του αγώνα ήταν για την Αυστρία μόλις στο 3ο λεπτό, με τον Σάμπιτσερ από δεξιά να βρίσκει με σέντρα στην περιοχή ολομόναχο τον Χάρνικ, ο οποίος έστειλε τη μπάλα άουτ με κεφαλιά.

Γρήγορα όμως η Πορτογαλία πήρε τα ηνία και στο 6′ έχασε την πρώτη ευκαιρία, όταν από μπαλιά του Μουτίνιο ο Ίλσανκερ άθελά του έστρωσε με απομάκρυνση στον Νάνι, που αστόχησε με το κεφάλι από κοντά.

Στο 12′ σημειώθηκε τριπλή φάση για τους Ίβηρες, με τον Νάνι να αποφεύγει τον Πρεντλ στην περιοχή βγαίνοντας τετ – α – τετ, αλλά τον Άλμερ να σώζει με τα πόδια. Ο Αυστριακός γκολκίπερ αντέδρασε διώχνοντας και σουτ του Βιεϊρίνια στην επαναφορά, ενώ μετά το κόρνερ που προέκυψε εξουδετέρωσε και την κεφαλιά του Γ. Καρβάλιο!

Στο 19′ ο Κουαρέσμα εκτέλεσε κόρνερ αλλά ο Ρ. Καρβάλιο δεν άφησε τον Ρονάλντο να πιάσει κεφαλιά, με αποτέλεσμα η δική του να περάσει πολλά μέτρα άουτ.

Στο 22′ ο σούπερ σταρ της Πορτογαλίας βρέθηκε σε επίκαιρη θέση μετά το 1-2 των Νάνι και Γκερέιρο στην περιοχή, όμως αστόχησε με εκτέλεση αναντίστοιχη της κλάσης του.

Επτά λεπτά αργότερα, οι Πορτογάλοι βρέθηκαν πάλι φάτσα με το 1-0, όταν ο Γκόμες μετά από κοντινό κόρνερ έβγαλε υπέροχη σέντρα, ο Νάνι έπιασε κεφαλιά που τράνταξε το δεξί δοκάρι, ενώ στη συνέχεια ο Μουτίνιο σούταρε άουτ!

Ο πορτογαλικός …βομβαρδισμός συνεχίστηκε στο 38′ με τον Ρονάλντο να σουτάρει αδύναμα με το δεξί στην περιοχή και τον Άλμερ να μπλοκάρει εύκολα.

Στο 41′ όμως, σε μία από τις σπάνιες φορές που ο Αλάμπα κατάφερε να ξεφύγει από τα μαρκαρίσματα, κέρδισε φάουλ σε επικίνδυνη θέση από δεξιά στο όριο της περιοχής. Ο άσος της Μπάγερν εκτέλεσε ο ίδιος και η μπάλα πέρασε από τον Πατρίσιο, πηγαίνοντας συστημένη στον ολομόναχο Χάρνικ, όμως ο Βιεϊρίνια με εκπληκτικό τρόπο κατάφερε να διώξει πάνω στη γραμμή!

Αυτή ήταν και η τελευταία αξιόλογη φάση ενός συναρπαστικού α’ μέρους, από το οποίο έλειψε μόνο το γκολ…

Μοιραίος Κριστιάνο!

Ο θεατής μέχρι εκείνη τη στιγμή του αγώνα Ρουί Πατρίσιο, ήταν ο πρώτος από τους δύο τερματοφύλακες που είχε δουλειά στο β’, με τον Ίλσανκερ να τον υποχρεώνει σε καλή επέμβαση στην αριστερή του γωνία με μακρινό σουτ.

Στο 55′ όμως ο Άλμερ απασχολήθηκε και αυτός, όταν ο Ρονάλντο έκανε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή και τον ανάγκασε να αποκρούσει δύσκολα σε κόρνερ. Από την εκτέλεση του Κουαρέσμα, ο Κριστιάνο έπιασε αφύλακτος την κεφαλιά στην περιοχή, αλλά ο Αυστριακός γκολκίπερ είπε πάλι…nein!

Οι Πορτογάλοι συνέχισαν να είναι στην επίθεση και στο 65′ ο Κόλερ αποφάσισε να κάνει την πρώτη του κίνηση, αλλάζοντας τον εξαφανισμένο Αλάμπα με τον Σεπφ.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ρονάλντο εκτέλεσε απ’ ευθείας φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, αλλά έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ο Φερνάντο Σάντος, έκανε την πρώτη του κίνηση στο 71′ ρίχνοντας στη μάχη τον Ζοάο Μάριο αντί του κουρασμένου Κουαρέσμα.

Οι Πορτογάλοι δεν μπορούσαν όμως να βρουν τον δρόμο για τα δίχτυα και έδειχναν ολοένα πιο νευρικοί, όταν στο 78′ τους δόθηκε μεγάλη ευκαιρία, με τον Ρονάλντο να κερδίζει πέναλτι για μαρκάρισμα στην περιοχή από τον Χιντερέγκερ.

Ο σούπερ σταρ της Πορτογαλίας πήρε φυσικά την εκτέλεση, «νίκησε» τον Άλμερ αλλά όχι και το κάθετο δοκάρι, χάνοντας τρομερή ευκαιρία να βάλει μπροστά την ομάδα του, ενώ στην επαναφορά ο Γκόμες σούταρε άουτ!

Τα φίδια είχαν αρχίσει να ζώνουν τον Σάντος, ο οποίος έριξε και τον Έντερ αντί του Γκόμες, ενώ ο Κόλερ απάντησε με Χιντερζέερ αντί Σάμπιτσερ και Βίμερ αντί Ίλσανκερ.

Στο 85′ ο Ρονάλντο κατάφερε τελικά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά, αλλά ο πανηγυρισμός του κόπηκε στη μέση, καθώς σημειώθηκε σε θέση οφσάιντ. 

Ένα λεπτό πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, ο Σάντος έκανε και την τρίτη του κίνηση βάζοντας τον Ράφα Σίλβα αντί του Νάνι, με τους Πορτογάλους πλέον να κυνηγούν απεγνωσμένα το γκολ.

Αυτό δεν ήρθε ποτέ και η υπόθεση – πρόκριση μετατρέπεται σε θρίλερ…

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΑΥΣΤΡΙΑ 0-0
Euro 2016, Φάση Ομίλων, 6ος Όμιλος – 2η Αγωνιστική, «Παρκ Ντε Πρενς», Παρίσι
Γκολ:

Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)
Βοηθοί: Ντι Λιμπερατόρε, Τονολίνι (Ιταλία)
Κίτρινες: Κουαρέσμα, Πέπε – Χάρνικ, Φουκς, Χιντερέγκερ, Σεπφ
Κόκκινες: –
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Σάντος, 4-3-3):
Πατρίσιο – Βιεϊρίνια, Πέπε, Ρ. Καρβάλιο, Γκερέιρο  – Γ. Καρβάλιο, Μουτίνιο, Γκόμες (83′ Έντερ) – Κουαρέσμα (71′ Ζοάο Μάριο), Ρονάλντο, Νάνι (89′ Σίλβα).
AYΣΤΡΙΑ (Κόλερ, 4-2-3-1):
Άλμερ – Κλάιν, Πρεντλ, Χιντερέγκερ, Φουκς – Ίλσανκερ (87′ Βίμερ), Μπαουμγκάρτλινγκερ – Σάμπιτσερ (85′ Χιντερζέερ), Αλάμπα (65′ Σεπφ), Αρναούτοβιτς – Χάρνικ. 

Η βαθμολογία του Ομίλου σε 2 αγώνες:
Ουγγαρία 4 (3-1 τερμ.)
Ισλανδία 2 (2-2)
Πορτογαλία 2 (1-1)
Αυστρία 1 (0-2)

Η τελευταία αγωνιστική (22/6):
Ουγγαρία – Πορτογαλία
Ισλανδία – Αυστρία

Δείτε το match center του αγώνα εδώ.