Η Βόρεια Ιρλανδία επικράτησε 2-0 της Ουκρανίας, πανηγυρίζοντας την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Euro, η οποία την κρατά... ολοζώντανη στη «μάχη» της πρόκρισης από τον 3ο όμιλο.

Η Βόρεια Ιρλανδία επικράτησε 2-0 της Ουκρανίας, πανηγυρίζοντας την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Euro, η οποία την κρατά… ολοζώντανη στη «μάχη» της πρόκρισης από τον 3ο όμιλο. Κάτω από δυνατή και συνεχόμενη βροχόπτωση στη Λιόν, η ομάδα του Μάικλ Ο’ Νιλ έκανε το παιχνίδι της απέναντι στην κακή Ουκρανία και κατάφερε να φτάσει, σχετικά εύκολα, στην επιτυχία.

Το ματς διακόπηκε για λίγα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς η βροχή έγινε χοντρό χαλάζι και ο διαιτητής Κράλοβετς θέλησε να προφυλάξει τους ποδοσφαιριστές. Μετά την επανέναρξη, οι Ουκρανοί προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση, καθώς οι Βορειοϊρλανδοί είχαν προηγηθεί από το 49′, αλλά ο ανορθόδοξος τρόπος παιχνιδιού τους και η άμυνα-μπετόν των αντιπάλων, δεν τους επέτρεψαν να κερδίσουν κάτι από την αναμέτρηση.

Κακό πρώτο ημίχρονο
Το πρώτο 45λεπτο στο «Σταντ Ντε Λιόν» ενδέχεται να το έχουν… ξεχάσει ήδη ακόμη και οι πρωταγωνιστές του. Ένα πολύ κακό ημίχρονο, ίσως το χειρότερο ως τώρα του τουρνουά, με καμία επικίνδυνη φάση για την Ουκρανία και δύο καλές στιγμές για τους νησιώτες.

Ο Κάθκαρτ με κεφαλιά στο 34′ έστειλε την μπάλα άουτ δίπλα από τη συμβολή των δοκαριών του Πιάτοφ, ο οποίος στο 38′ είπε «όχι» σε ακόμη μία κεφαλιά, αυτή τη φορά από τον ΜακΌλεϊ.

Το είχε δείξει…
Αν βγήκε κάποιο συμπέρασμα από το πρώτο ημίχρονο ήταν ότι σε περίπτωση που σκόραρε η Βόρεια Ιρλανδία, θα το έκανε πιθανότατα χάρη στις δυνατότητές της στο ψηλό παιχνίδι. Έτσι και έγινε και δε χρειάστηκε να περάσουν ούτε πέντε λεπτά στο δεύτερο μέρος.

Με την τρίτη της «απόπειρα» στο 49′ η ομάδα του Ο’ Νιλ κατάφερε να πάρει και το προβάδισμα. Ο Νόργουντ εκτέλεσε φάουλ και ο ΜακΌλεϊ με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι είδε την μπάλα αυτή τη φορά να αναπαύεται στα δίχτυα του Πιάτοφ. Αυτόματα, πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος Βορειοϊρλανδός που σκόραρε σε τελική φάση Euro.

Δεν μπορούσε
Η Ουκρανία «άγγιξε» την ισοφάριση με τον ίδιο τρόπο στο 51′, αλλά ο Σελέζνιοφ που πήρε την κεφαλιά μετά το φάουλ του Κονοπλιάνκα, δεν μπόρεσε να νικήσει τον ΜακΓκόβερν. Ο τελευταίος δε νικήθηκε ποτέ απόψε στη Λιόν, καθώς στα λεπτά που απέμειναν είτε… αυτοπροσώπως, είτε με τη βοήθεια των αμυντικών του κράτησε τους αντίπαλους μακριά από την εστία του.

Η… τριπλή ζώνη άμυνας των Βορειοϊρλανδών δεν ήταν εύκολο να διασπαστεί και τα μακρινά σουτ που επιχειρούσαν οι Ουκρανοί δεν είχαν καμία τύχη. Ο Κοβαλένκο στο 71′ και το 77′ δε βρήκε στόχο υπό καλές προϋποθέσεις, ενώ στο 85′ ο νεαρός Ζιντσένκο έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα χέρια του ΜακΓκόβερν.

Έβαλε το… κερασάκι
Ένα μακρινό σουτ του Γιαρμολένκο στο 89′ ήταν και η τελευταία καλή στιγμή για την ομάδα του Φομένκο. Οι Βορειοϊρλανδοί έκαναν τις καθιερωμένες καθυστερήσεις με έναν πρωτότυπο και συνάμα ερασιτεχνικό τρόπο, κάνοντας ότι… μπερδεύτηκαν δηλαδή στην τελευταία τους αλλαγή και τρώγοντας έτσι πολύτιμα λεπτά.

Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων δε, βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν και στο δεύτερο γκολ. Ο Ντάλας πλάσαρε από το ημικύκλιο, ο Πιάτοφ απέκρουσε προσωρινά, αλλά ο ΜακΓκιν που πήρε το «ριμπάουντ» δε δυσκολεύτηκε να γράψει το τελικό 2-0 και να στείλει στον… έβδομο ουρανό τους συμπατριώτες του.

Ουκρανία (Φομένκο): Πιάτοφ, Κατσερίντι, Στεπανένκο, Γιαρμολένκο, Κοβαλένκο (83′ Ζιντσένκο), Κονοπλιάνκα, Σελέζνιοφ (72′ Ζοζούλια), Σεφτσούκ, Σίντορτσουκ (76′ Γκάρμας), Φεντέτσκι, Ρακίτσκι

Βόρεια Ιρλανδία (Ο’ Νιλ): ΜακΓκόβερν, ΜακΌλεϊ, Τζόνι Έβανς, Ντέιβις, Ουάσινγκτον (84′ ΜακΓκίνις), Κόρι Έβανς (90’+3′ ΜακΝερ), Ντάλας, Νόργουντ, Χιουζ, Ουόρντ (61′ ΜακΓκιν), Κάθκαρτ