Ο Μάρεκ Χάμσικ με μία ιδιοφυή ασίστ για τον Βάις και ένα μαγικό δικό του γκολ οδήγησε την Σλοβακία στην πρώτη της νίκη σε Euro απέναντι στην Ρωσία (2-1), που μείωσε προς το τέλος αλλά δεν απέφυγε την ήττα.

Ο Μάρεκ Χάμσικ με μία ιδιοφυή ασίστ για τον Βάις και ένα μαγικό δικό του γκολ οδήγησε την Σλοβακία στην πρώτη της νίκη σε Euro απέναντι στην Ρωσία (2-1), που μείωσε προς το τέλος αλλά δεν απέφυγε την ήττα.

Η ομάδα του Γιάν Κόζακ, με έξυπνη τακτική και τους Χάμσικ και Βάις σε μεγάλα κέφια, έπιασε στον ύπνο το συγκρότημα του Λεονίντ Σλούτσκι και έθεσε τις βάσεις για τη νικη με δύο γκολ στο πρώτο μέρος από τα δύο «υπερόπλα» της.

Οι Ρώσοι, που παρά την εδαφική τους υπεροχή έδειξαν αδύναμοι να αντιδράσουν, κατάφεραν τελικά να μειώσουν στο 80′ με τον Γκλουσακόφ. Η Σλοβακία όμως δεν ήταν…Αγγλία και κρατώντας το προβάδισμα πήρε την πρώτη της ιστορική νίκη σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Τα αρχικά πλάνα

Με 4-2-3-1 ξεκίνησε η Ρωσία. Τερματοφύλακας ο Ακινφέεφ, δεξί μπακ ο Σμόλνικοφ, αριστερό ο Σένικοφ, σέντερ μπακ οι Β. Μπερεζούτσκι και Ιγκνασέβιτς. Αμυντικά χαφ οι Γκολοβίν και Νοϊστέντερ, στα άκρα οι Κοκόριν και Σμόλοφ, ο Σάτοφ πίσω από τον Τζιούμπα.

Με 4-2-3-1 ξεκίνησε η Σλοβακία. Τερματοφύλακας ο Κοζάτσικ, δεξί μπακ ο Πέκαρικ, αριστερό ο Χούμποτσαν, σέντερ μπακ οι Σκρτελ και Ντούριτσα. Αμυντικά χαφ οι Κούτσκα και Πετσόφσκι, στα άκρα οι Μακ και Βάις, ο Χάμσικ πίσω από τον Ντούντα.

Θανατηφόρο δίδυμο

Η Ρωσία είχε την κατοχή μπάλας στο πρώτο ημίχρονο, όμως η Σλοβακία είχε την καλύτερη τακτική και με τους Χάμσικ και Βάις σε μεγάλη μέρα, βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-0 ήδη από το πρώτο ημίχρονο!

Η ομάδα του Λεονίντ Σλούτσκι, ξεκίνησε φουριόζα, έχοντας κατοχή ακόμα και πάνω από 60%. Όμως το επιθετικό της τρίδυμο ήταν απομονωμένο, με τους Σλοβάκους να κλείνουν σωστά τις γραμμές τροφοδοσίας από το κέντρο. Παράλληλα, η ομάδα του Κόζακ περίμενε την κατάλληλη στιγμή για την κόντρα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τους Μακ, Βάις και Χάμσικ, κάτι που κατάφερε σε απόλυτο βαθμό στο τέλος του α’ μέρους.

Η πρώτη καλή ευκαιρία στο ματς έγινε στο 10ο λεπτό με ένα καλό διαγώνιο σουτ του Χάμσικ στο ύψος της περιοχής, το οποίο πέρασε άουτ. 

Στο 12′ ο Ντούριτσα εκτέλεσε άουτ ένα μακρινό φάουλ, ενώ παρά την κατοχή μπάλας η Ρωσία έκανε την πρώτη ευκαιρία στο 18′ με σουτ του Σμόλοφ στην περιοχή που πέρασε αρκετά άουτ.

Στο 23′ έπειτα από μία σέντρα από δεξιά, ο Τζιούμπα έπιασε την κεφαλιά και ο Κοζάτσικ μάζεψε δύσκολα, ενώ πέντε λεπτά αργότερα οι Ρώσοι είχαν την καλύτερη ευκαιρία τους στο α’ μέρος, με πολύ καλό δεξί σουτ του Σμόλοφ στο ύψος της περιοχής που πέρασε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι των Σλοβάκων.

Όλο το υπόλοιπο του ημιχρόνου όμως ανήκε στη Σλοβακία, που βρήκε τους χώρους που ήθελε από τα άκρα και τιμώρησε χωρίς έλεος τους Ρώσους.

Όλα ξεκίνησαν στο 32′, όταν ο Χάμσικ με μία ιδιοφυή μπαλιά από τη μεσαία γραμμή βρήκε αριστερά τον Βάις. Αυτός μπήκε στην περιοχή, απέφυγε με υπέροχη προσποίηση τους Σμόλνικοφ και Μπερεζούτσκι, έφερε τη μπάλα στο δεξί και «εκτέλεσε» τον Ακινφέεφ στο απέναντι δοκάρι με ωραίο φαλτσαριστό σουτ.

Οι πανικόβλητοι Ρώσοι λίγο έλειψε να την πατήσουν στο 42′, όταν ο Χάμσικ βρέθηκε στο ημικύκλιο αλλά σούταρε άουτ, όμως ο παίκτης της Νάπολι δεν συγχώρεσε τρία λεπτά αργότερα.

Αυτή τη φορά, ο Βάις έγινε προμηθευτής βρίσκοντας με κοντινό κόρνερ τον Χάμσικ στην περιοχή και πάλι από την αριστερή πλευρά. Αυτός ντρίμπλαρε τον Σάτοφ και με υπέροχο δεξί σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ακινφέεφ με τη βοήθεια του δοκαριού, κάνοντας το 2-0!

Kaρδιοχτύπια στο τέλος!

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, διαγνώσκοντας τα προβλήματα στην τροφοδότηση των επιθετικών και την έλλειψη ταχύτητας, έκανε δύο αλλαγές στη μεσαία γραμμή εν’ όψει της έναρξης του β’ μέρους, με τους Μαμάγεφ και Γκλουσακόφ να αντικαθιστούν τους Γκολοβίν και Νοϊστέντερ αντίστοιχα.

Ωστόσο και πάλι η Σλοβακία ήταν αυτή που απείλησε, με μία κεφαλιά του Ντούντα που πέρασε άουτ μετά από κόρνερ του Μακ στο 49ο λεπτό.

Οι Σλοβάκοι, δεν είχαν άλλο σκοπό πλέον από το να τιμωρούν κάθε λάθος των Ρώσων που είχαν βγει μπροστά. Αυτό παραλίγο να γίνει στο 54′ όταν ο Κούτσκα βρήκε αριστερά τον Μακ και αυτός ανάγκασε τον Ακινφέεφ να διώξει σε κόρνερ με διπλή προσπάθεια.

Η ομάδα του Σλούτσκι, δεν έβρισκε τρόπους να μπει στην περιοχή και έτσι στο 57′ ο Σάτοφ επιχείρησε ένα μακρινό σουτ που πέρασε άουτ.

Στο 65′ ο Κοκόριν προσπάθησε και αυτός έξω από την περιοχή, όμως ο Κοζάτσικ κατάφερε να μπλοκάρει, ενώ ένα λεπτό μετά διαδοχικά σουτ από τους Σάτοφ και Γκλουσακόφ δεν βρήκαν στόχο.

Ο Κόζακ από την άλλη πλευρά έβαλε φρέσκα πόδια στο γήπεδο με τον Νέμετς να παίρνει τη θέση του Ντούντα στο 67′, ενώ στο 72′ έβαλε και τον Σβέντο στ’ αριστερά αντί του Βάις. Ο Σλούτσκι από την πλευρά του, ολοκλήρωσε τις αλλαγές του στο 75′ ρίχνοντας ως το τελευταίο χαρτί τον Σιρόκοφ αντί του αναποτελεσματικού Κοκόριν.

Οι Ρώσοι όμως συνέχισαν στο…μοτίβο των μακρινών σουτ με άλλη μία άστοχη προσπάθεια του Μαμάγεφ στο 79′, πριν ο Μακ αφήσει τη θέση του στον Ντούρις.

Ένα λεπτό αργότερα όμως, η ομάδα του Σλούτσκι ανανέωσε τις ελπίδες της για ένα θετικό αποτέλεσμα. Σε έναν από τους σπάνιους καλούς συνδυασμούς στην αντίπαλη περιοχή, ο Σιρόκοφ βρήκε από αριστερά τον Σάτοφ, αυτός γύρισε στην καρδιά της άμυνας για τον Γκλουσακόφ, ο οποίος μείωσε σε 2-1 με κεφαλιά ανενόχλητος!

Οι Ρώσοι ξαφνικά…βρήκαν τα πατήματά τους και λίγο έλειψε να ισοφαρίσουν στο 86′ με σουτ του σκόρερ τους Γκλουσακόφ, που πέρασε λίγο άουτ.

Στο 89′ η Ρωσία έχασε άλλη μία ευκαιρία, όταν ο Τζιούμπα βρέθηκε σε θέση βολής στην περιοχή, αλλά ο Χούμποτσαν τον έκοψε με αυτοθυσία πριν εκτελέσει!

Αυτή τη φορά όμως δεν θα υπήρχε ισοφάριση στο τέλος για τη Ρωσία, με τους παίκτες του Κόζακ να πανηγυρίζουν την πρώτη τους νίκη σε τελικά Euro…

ΡΩΣΙΑ – ΣΛΟΒΑΚΙΑ 1-2
Euro 2016, Φάση Ομίλων, 2ος Όμιλος – 2η Αγωνιστική, «Pierre Mauroy», Λιλ
Γκολ:
80′ Γκλουσακόφ – 32′ Βάις, 45′ Χάμσικ
Διαιτητής: Ντάμιρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Βοηθοί: Πραπρότνικ, Βούκαν (Σλοβενία)
Κίτρινες: Ντούριτσα
Κόκκινες:
ΡΩΣΙΑ (Σλούτσκι, 4-2-3-1): Ακινφέεφ – Σμόλνικοφ, Β. Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Σένικοφ – Γκολοβίν (46′ Μαμάγεφ), Νοϊστέντερ (46′  Γκλουσακόφ) – Κοκόριν (75′ Σιρόκοφ), Σμόλοφ, Σάτοφ – Τζιούμπα.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Κόζακ, 4-2-3-1): Κοζάτσικ – Πέκαρικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Χούμποτσαν – Κούτσκα, Πετσόφσκι – Μακ (80′ Ντούρις), Χάμσικ, Βάις (72′ Σβέντο)  – Ντούντα (67′ Νέμετς).

Δείτε εδώ το match center του αγώνα.