Τι κι αν οι Ιταλοί έχουν τη γηραιότερη ομάδα στην ιστορία του Euro με μέσο όρο ηλικίας 31 χρόνια και 169 ημέρες; Με γκολ των Τζιακερίνι (31’), Πελέ (90+2’) και διαχείριση για σεμινάριο, επιβλήθηκαν 2-0 του Βελγίου και ξεκίνησαν ιδανικά τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση.

Τι κι αν οι Ιταλοί έχουν τη γηραιότερη ομάδα στην ιστορία του Euro με μέσο όρο ηλικίας 31 χρόνια και 169 ημέρες; Με γκολ των Τζιακερίνι (31’), Πελέ (90+2’) και διαχείριση για σεμινάριο, επιβλήθηκαν 2-0 του Βελγίου και ξεκίνησαν ιδανικά τις υποχρεώσεις τους στη διοργάνωση. 

Μπορεί το Βέλγιο να ήταν πιο ενθουσιώδες, όμως η ομάδα του Κόντε είχε τον τρόπο για να πάρει αυτό που ήθελε. Προηγήθηκε στο σκορ με τον Τζιακερίνι στο 31’, άντεξε στην πίεση των Βέλγων, κάνοντας εξαιρετική διαχείριση του προβαδίσματος και «καθάρισε» το ματς στις καθυστερήσεις με το γκολ του Πελέ. 

Έτσι, η «σκουάντρα ατζούρα» πήρε από πολύ νωρίς… κεφάλι στον πέμπτο όμιλο, αφήνοντας το Βέλγιο κάτω από Σουηδία και Ιρλανδία χωρίς βαθμό.

Η βαθμολογία

Ιταλία 3 
Σουηδία 1
Ιρλανδία 1
Βέλγιο 0



Το πρώτο 45λεπτο ανήκε στην Ιταλία, αφού ήταν η ομάδα που επέβαλλε τον ρυθμό της, δημιούργησε καλές ευκαιρίες και από το 31’ ήταν μπροστά στο σκορ χάρη στο τέρμα του Τζιακερίνι. 

Οι Βέλγοι από την πλευρά τους, μπήκαν με περισσότερο ενθουσιασμό στο ματς, ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και απείλησαν δις με σουτ του Ναϊνγκολάν (10’, 22’), ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε σταδιακά ισορρόπησε τον ρυθμό και έφερε το ματς στα μέτρα της. Απάντησε στις ευκαιρίες του Βελγίου με το σουτ του Πελέ στο 29’, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Τζιακερίνι έπιασε στον ύπνο την αντίπαλη άμυνα και με ωραίο πλασέ μέσα από την περιοχή νίκησε τον Κουρτουά και έβαλε την Ιταλία σε θέση οδηγού. 

Μάλιστα, η «σκουάντρα αντζούρα» θα μπορούσε να είχε πετύχει και δεύτερο γκολ στον εναπομείναντα χρόνο του πρώτου μέρους, όμως Καντρέβα (35’) και Πελέ (36’) δεν σημάδεψαν σωστά, χάνοντας την ευκαιρία να βάλουν γερές βάσεις, ώστε η ομάδα τους να φύγει με το «τρίποντο» από τη Λυών. 

Στην επανάληψη, όπως αναμενόταν, το Βέλγιο μπήκε πολύ δυνατά, καθώς έψαχνε το γκολ της ισοφάρισης και θα μπορούσε να το είχε πετύχει στο 53’, όμως ο Λουκάκου σε τετ α τετ με τον Μπουφόν έστειλε τη μπάλα πάνω από την ιταλική εστία. Η απάντηση των τυπικά φιλοξενούμενων ήρθε ένα λεπτό αργότερα, με κεφαλιά του Πελέ, την οποία πάντως εξουδετέρωσε εντυπωσιακά ο Κουρτουά. 

Από το 60’ και μετά οι δύο προπονητές φρέσκαραν τις ενδεκάδες τους, όμως η εικόνα του ματς δεν άλλαξε. Το Βέλγιο είχε κλείσει τους Ιταλούς στο μισό γήπεδο και πίεζε για την ισοφάριση, όμως δεν απειλούσε την εστία του Μπουφόν. Ο Μέρτενς στο 81’ και ο Οριγί ένα λεπτό αργότερα ανησύχησαν τον πολύπειρο τερματοφύλακα των Ιταλών, όμως δεν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα. 

Την ίδια ώρα, οι παίκτες του Κόντε πάλευαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν το προβάδισμα (πήραν τρεις κίτρινες από το 75’ και μετά) και έψαχναν μια κόντρα – επίθεση για να τελειώσουν το ματς. Αυτή ήρθε στις καθυστερήσεις του αγώνα, με τον Καντρέβα να σεντράρει εξαιρετικά από δεξιά και τον Πελέ με σουτ στην κίνηση να διαμορφώνει το τελικό 2-0 για την ομάδα του. 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Βέλγιο (Μαρκ Βίλμοτς/4-2-3-1): Κουρτουά, Σιμάν (76’ Καράσκο), Αλντερβάιρελντ, Βερμάελεν, Βερτόνχεν, Βίτσελ, Ναϊνγκολάν (62’ Μέρτενς), Φελαϊνί, Ντε Μπρούιν, Αζάρ, Λουκάκου (73΄ Οριγί).
Στον πάγκο: Μινιολέτ, Ζιλέτ, Ντεναγιέρ, Μουνιέ, Καμπασελέ, Ντεμπελέ, Μπεντέκε, Τζ.Λουκάκου, Μπατσουαγί.

Ιταλία (Αντόνιο Κόντε/3-5-2): Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Καντρέβα, Νταρμιάν (58’ Ντε Σίλιο), Τζακερίνι, Ντε Ρόσι (78’ Μότα), Παρόλο, Έντερ (75’ Ιμόμπιλε), Πελέ.
Στον πάγκο: Σιρίγκου, Μαρκέτι, Ογκμπόνα, Τζάτζα, Φλορέντσι, Στουράρο, Ινσίνιε, Μπερναντέσκι, Ελ Σαραουΐ.