Τέτοια εποχή πριν από περίπου δύο χρόνια, η Ιταλία είχε γνωρίσει εθνική «ταπείνωση», με τον αποκλεισμό της από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τέτοια εποχή πριν από περίπου δύο χρόνια, η Ιταλία είχε γνωρίσει εθνική «ταπείνωση», με τον αποκλεισμό της από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μία υποδεέστερη ομάδα, όπως η Σουηδία, άφησε εκτός της μεγάλης αυτής γιορτής του ποδοσφαίρου, την 4 φορές κάτοχο του τίτλου. Δύο χρόνια μετά η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. 
Οι ημέρες του Φάμπιο Καναβάρο, του Φραντσέκο Τότι, του Λούκα Τόνι αποτελούν πια μακρινό παρελθόν. Έπρεπε να γίνει πλέον διαφορετικός σχεδιασμός. Δεν έχει πια παίκτες ηγέτες η Εθνική Ιταλίας . Έχει όμως πολλές λύσεις. Δεν έχει παίκτες αστέρια, διαθέτει όμως πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Όλοι ενταγμένοι στο σύνολο. Η πειθαρχία είναι από τα βασικά στοιχεία του κόουτς Μαντσίνι.
Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της Εθνικής. Το βάθος σε κάθε θέση. Ίσως για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου to 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, ο Μαντσίνι έχει στη διάθεση του ένα τόσο «γεμάτο» ρόστερ.

Για παράδειγμα οι επιθετικές λύσεις είναι τόσο πολλές ώστε το νέο μεγάλο αστέρι του ιταλικού ποδοσφαίρου, Ο Μόις Κεν, ψάχνει να βρει μία θέση στην αποστολή.
Έχουμε και λέμε. Τσίρο Ιμόμπιλε. 14 γκολ σε 12 παιχνίδια πρωταθλήματος. Αντρέα Μπελότι. Ο αρχηγός της Τορίνο μετράει ήδη 7 γκολ στη Serie A. Aυτούς τους δύο πολύ ποιοτικούς  κεντρικούς επιθετικούς, ο Μαντσίνι μπορεί να τους πλαισιώσει με πολύ δημιουργικούς ακραίους επιθετικούς. Τους δύο Φεντερίκο, τον Μπερναντέσκι και τον Κιέζα, τον Ελ Σαράουι, τον Ναπολιτάνο Ινσίνιε και τον αρχηγό της Σασουόλο Ντομένικο Μπεράρντι (7 γκολ σε 9 ματς στη Serie A φέτος).  
Συναρπαστικές οι επιλογές του Ρομπέρτο Μαντσίνι και στη μεσαία γραμμή. Στο πλευρό του Ζορζίνιο μπορεί να είναι ο Νικολό Μπαρέλα της Ίντερ, ο Νικολό Τζανιόλο, καλύτερος νέος παίκτης της περσινής Serie A. Προσθέστε και το τρίο, Βεράτι, Σένσι, Κριστάντε για να καταλάβετε την ποιότητα και την ποσότητα των λύσεων σε αυτή τη νευραλγική γραμμή.  

Στο κέντρο της άμυνας, στο πλάι των πολύ έμπειρων, Μπονούτσι Κιελίνι (αυτό το διάστημα τραυματίας), ο αρχηγός της Μίλαν, Αλέσιο Ρομανιόλι και ο Ίτσο της Λάτσιο.
Από τους 29 ποδοσφαιριστές που κάλεσε στην Εθνική ο Μαντσίνι για τα τελευταία δυο παιχνίδια των προκριματικών, μόλις οι 11 ήταν πάνω από 25 χρόνων! Και ακολουθούν και άλλα αστέρια από πίσω. Ο «νέος Πίρλο», ο 19χρονος μέσος της Μπρέσια, Σάντρο Τονάλι, ο νεαρός επιθετικός της Τζένοα, Αντρέα Πιναμόντι, ενώ στα πλάνα του για το άμεσο μέλλον, ο Μαντσίνι έχει και τον πανύψηλο φορ, Τζιανλούκα Σκαμάκα, που μετράει 3 γκολ στα 4 τελευταία του παιχνίδια με την U21.

Ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εθνική Ιταλίας, με την ενσωμάτωση και πολλών νέων παικτών,  προμηνύει ένα σπουδαίο μέλλον για την Εθνική ομάδα, με δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Την ημέρα έναρξης της σεζόν 2018-19 στην Serie A, μόλις το 38% των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στην έναρξη της περιόδου ήταν Ιταλοί. 
Ομάδες όπως η Νάπολι, η Ίντερ και ηΓιουβέντους, χρησιμοποίησαν περισσότερους από 12 ξένους παίκτες εκείνη την ημέρα.  Μάλιστα το γεγονός αυτό, ώθησε τον δεξιό λαϊκιστή, αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ματέο Σαλβίνι να επικρίνει τις ομάδες για την πρακτική τους αυτή. 
Μετά από ένα χρόνο και κάτι, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδιασμού, για τον οποίον μπορεί και πάλι η χώρα να νιώθει υπερήφανη!