Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε νωρίς με τον Ζίβκοβιτς (8') αλλά δεν κατάφερε να διαχειριστεί το προβάδισμα κι έμπλεξε στην υπόθεση "πρόκριση". Ο Άνκερσεν ισοφάρισε στο 34', δοκάρι Μπίσεσβαρ στο 45', ο Πεπ Μπιέλ την ολική ανατροπή στο 50'. Καθηλωτικός από εκεί και μετά ο "Δικέφαλος" που έχασε με κόκκινη τον Μιχαηλίδη στις καθυστερήσεις.

Στο πλέον κρίσιμο ματς της φάσης των ομίλων του UEFA Europe Conference League ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στην Τούμπα από την Κοπεγχάγη 1-2 και πλέον η πρόκρισή του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης περνάει από την …. Μπρατισλάβα.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήξερε πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την επιθετική δραστηριότητα των Δανών που και στο προηγούμενο ματς των δύο ομάδων στην Κοπεγχάγη είχαν στοχεύσει το δεξί άκρο της άμυνάς του. Γι’ αυτό κι αποφάσισε να μη βάλει τον Τέιλορ αλλά τον Κρέσπο! Πέραν αυτού, άφησε εκτός τον Βαρέλα, προτιμώντας τον Μιχάι, έχοντας κατά νου τους νεαρούς και ταχείς ποδοσφαιριστές της δανέζικης ομάδας.

Ο Γες Τόρουπ, με νωπή την πικρία από την εντός έδρας ήττα στην προηγούμενη αγωνιστική με σημαντικές επιστροφές στο σχήμα του, ένιωθε και δήλωνε αποφασισμένος για τη ρεβάνς. Έβαλε τον Στάγκε στη μεσαία γραμμή και μετατόπισε τον Ντικς στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής του για να μοιράσει την πίεση στα άκρα της άμυνας των γηπεδούχων και να έχει αποτελεσματικές βοήθειες στα ανεβάσματα των Ζίβκοβιτς, Βιεϊρίνια.

Γκολ από νωρίς και … δοκάρι στην εκπνοή του ημιχρόνου

Παρουσία δέκα πέντε χιλιάδων και άνω θεατών, ανάμεσα στους οποίους και – περίπου – τριακόσιοι Δανοί, ο αγώνας ξεκίνησε με εμφανέστατη διάθεση της ομάδας του κ. Τόρουπ να πιέσει άμεσα βγάζοντας τη μία επίθεση πίσω από την άλλη. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ έβγαλε ώριμη και ψύχραιμη αντίδραση, αξιοποιώντας τα κενά στις γραμμές των αντιπάλων του για να βγει αυτός ταχύτατα στο άλλο μισό του γηπέδου.

Με τον Μπίσεσβαρ δραστήριο και τον Ζίβκοβιτς πανταχού παρόντα, ο «Δικέφαλος» ήταν αυτός που κατάφερε να προηγηθεί στο 8’ με υποδειγματική αντεπίθεση που ξεκίνησε από ιδεατή τροφοδότηση του Σβαμπ στον Ολλανδό μεσοεπιθετικό, εκείνος έβγαλε τη λόμπα στο δεύτερο δοκάρι, ο Σφιντέρσκι με κεφαλιά τροφοδότησε τον Ζίβκοβιτς που με τον Γιόνσον εξουδετερωμένο δεν είχε πρόβλημα να σπρώξει την μπάλα σε κενή εστία για το 1-0.

Το … σοκ για τους Δανούς όμως κράτησε λίγο. Ταχύτατα ανέκτησαν την αυτοπεποίθησή τους κι άρχισαν να πιέζουν αφόρητα ψηλά αναγκάζοντας τον Ραζβάν Λουτσέσκου ν’ απαγορέψει την ανάπτυξη με πάσες παρά μόνον με βολέ από τον Πασχαλάκη. Εξέλιξη που προέκυψε μετά από τραγικό λάθος του Κούρτιτς, με τον Λέραγκερ να κλέβει, να τροφοδοτεί τον Πεπ Μπιέλ που από το ύψος του πέναλτι αμαρκάριστος πλάσαρε άουτ!

Στην πυκνή άμυνα των γηπεδούχων οι Δανοί επέδειξαν υπομονή κι ευφυία στην ανάπτυξη καθώς υπαναχωρούσαν αναγκάζοντας τους αντιπάλους τους ν’ αναπτυχθούν και είτε με σέντρες είτε με κάθετες μπαλιές έβγαιναν στην επίθεση. Στο 21’ ο Μπίσεσβαρ δέχθηκε μαρκάρισμα με τα χέρια εντός περιοχής, ο διιαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το ματς αφού στη διοργάνωση δεν υπάρχει VAR.

Στο 32’ ο Πεπ Μπιέλ προειδοποίησε όταν έβγαλε επικίνδυνη σέντρα στην περιοχή του ΠΑΟΚ όμως η μπάλα πέρασε από όλους. Η … «ζημιά» για τον «Δικέφαλο» ήρθε στο 34’, όταν η ομάδα του κ. Τόρουπ αναπτύχθηκε ιδανικά, κυκλοφόρησε με υπομονή την μπάλα, αυτήν έφτασε στο δεξί άκρο της επίθεσης και στον Άρκενσεν που νίκησε τον Πασχαλάκη για την ισοφάριση.

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν άμεσα ν’ αντιδράσουν μ’ αιχμή του δόρατος τον Ζίβκοβιτς, ωστόσο έφτασαν πιο κοντά από ποτέ στην ανάκτηση του προβαδίσματος με την εκπνοή όταν η μπάλα από εκτέλεση φάουλ του Μπίσεσβαρ «έσκασε» στη μικρή περιοχή του Γιόνσον, ο Σβαμπ έκανε κίνηση για κεφαλιά χαμηλά που εξουδετέρωσε τον Σουηδό πορτιέρε κι η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Ανατροπή, δυναμική αντίδραση και … ατυχία

Αμφότερες οι ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο δίχως διαφοροποιήσεις στ’ αρχικά τους σχήματα με τους γηπεδούχους να φιλοδοξούν να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Ωστόσο, πέντε λεπτά μετά την επανέναρξη του ματς η Κοπεγχάγη διαπίστωσε πως είχε στο πλευρό της και τον παράγοντα τύχη. Ένα γέμισμα βρήκε στην πλάτη του Βιεϊρίνια τροφοδοτώντας τον Ντικς, με τη μια εκείνος βρήκε στην αδύναμη πλευρά της άμυνας του ΠΑΟΚ τον Πεπ Μπιέλ που σε αντίθεση με τη φάση στο 13′ έπιασε το δυνατό σουτ πετυχαίνοντας την ολική ανατροπή.

Το … κακό πήγε να γίνει κάκιστο στο 54′ όταν ο Βιντ έπιασε ένα ξαφνικό σουτ από τη γωνία της περιοχής στην κλειστή γωνία της εστίας του Πασχαλάκης αλλά ο διεθνής πορτιέρε ήταν σ’ ετοιμότητα. Ο “Δικέφαλος” απάντησε τρία λεπτά μετά, όταν σε φάση διαρκείας η μπάλα με συρτή σέντρα του Βιεϊρίνια έφτασε στα πόδια του Πολωνού, εκείνος πλάσαρε με τον Γιόνσον εξουδετερωμένο, αλλά η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Μπόιλσεν με τον αρχηγό της Κοπεγχάγης να αποσωβεί βέβαιη παραβίαση της εστίας του!

Μια φάση που θορύβησε αρκετά τους Δανούς, που άρχισαν να δίνουν χώρο στο γήπεδο προτιμώντας να διαφυλάξουν τα νώτα τους. Νέα προσπάθεια στο 61′ με κεφαλιά του Σφιντέρσκι από σέντρα του Ζίβκοβιτς, πάνω στον Γιόνσον! Η πρώτη διαφοροποίηση ήρθε στο 62′ με την αντικατάσταση του Κρέσπο από τον Τέιλορ. Στο 68′ μια εξαιρετική συνεργασία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ έβγαλε τον Μπίσεσβαρ σε πλεονεκτική θέση αλλά ο Ολλανδός πλάσαρε άουτ!

Στο 70′ από εκτέλεση κόρνερ ο Ελ Καντουρί στο κέντρο της αντίπαλης άμυνας πήρε την κεφαλιά μεν όμως έστειλε την μπάλα πλάγιο! Ένα λεπτό μετά, με την αντικατάσταση του Σφιντέρσκι από τον Άκπομ οι γηπεδούχοι απώλεσαν απίστευτη διπλή ευκαιρία! Σέντρα Κούρτιτς, κεφαλιά Ζίβκοβιτς στο δεύτερο δοκάρι, δεν μπόρεσε ο Βρετανός επιθετικός να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα και στη συνέχεια της φάσης ο Ελ Καντουρί πλασάρει με τον Γιόνσον ν’ αποκρούει με το κεφάλι!

Βλέποντας την ομάδα του να μην μπορεί ν’ αντιδράσει ο κ.Τόρουπ στο 75′ προχώρησε – και – σε αλλαγή σχηματισμού, εγκαταλείποντας το 4-3-3 για το 3-5-2 προκειμένου να πάρει το χώρο του κέντρου και να απομακρύνει τους αντιπάλους ποδοσφαιριστές από την περιοχή του. Στο 77′ ένα μαρκάρισμα του Κοτσολάβα στον Άκπομ εντός περιοχής προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων δίχως όμως ν’ αλλάξει κάτι κι ένα λεπτό μετά μια – ακόμη – εξαιρετική ενέργεια του Ζίβκοβιτς σταμάτησε πάνω στον Γιόνσον.

Το τελευταίο 10λεπτο κύλησε στο ίδιο μοτίβο, με τον ΠΑΟΚ να κυριαρχεί και πολλές εντάσεις πλέον αφού οι Δανοί προτίμησαν να πάνε σε μια τέτοια λογική ροκανίζοντας το χρόνο. Σε μία από αυτές η αντέγκληση του Μιχαηλίδη με τον Ντικς του στοίχισε την κόκκινη κάρτα στις καθυστερήσεις, ενώ ο Πολωνός διαιτητής δεν κράτησε επιπλέον καθυστερήσεις στην πληθώρα από αυτών που έκαναν οι φιλοξενούμενοι.

Διαιτητής

Πάβελ Ρατσκόφσκι (Πολωνία)

Βοηθοί

Ράντοσλαβ Σιέκα (Πολωνία)

Άνταμ Κούπτσικ (Πολωνία)

Τέταρτος

Πιότρ Λάσικ (Πολωνία)

Κόκκινη: 90+4′ Μιχαηλίδης

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Κρέσπο (62’ Τέιλορ), Μιχάι, Μιχαηλίδης, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός), Σβαμπ (86’ Μουργκ), Κούρτιτς, Α. Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (86’ Κούτσιας), Ελ Καντουρί, Σφιντέρσκι (71’ Άκπομ).

Κοπεγχάγη (Γ. Τόρουπ) (4-3-3): Γιόνσον, Ανκερσεν (74’ Γκάμπριελσεν), Κοτσολάβα, Μποϊλεσεν (σ.σ. αρχηγός), Κρίστιανσεν, Ντικς, Στάγκε, Λεράγκερ, Μπιέλ (86’ Μπάλντουρσον), Μπέβινγκ (62’ Γιοχάνεσον), Βιντ (86’ Χέιλουντ).

Στον άλλο αγώνα του ομίλου που προηγήθηκε χρονικά η Σλόβαν Μπρατισλάβας επικράτησε της Λίνκολν στο Γιβραλτάρ 4-1. Δείτε εδώ …