Ο Βιντσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για τον κίνδυνο Ελ Κααμπί, τον αναμορφωτή του Ολυμπιακού, Μεντιλίμπαρ, την πρόκληση της Φιορεντίνα και το ενδεχόμενο να δουλέψει στην Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Για το αν αισθάνεαι λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με πέρσι: «Το μοναδικό διαφορετικό σε σχέση με πέρσι είναι ότι έχουμε ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση. Η προσμονή, η προετοιμασία, οι υποχρεώσεις μας, η σημασία της αναμέτρησης, είναι τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε. Αυτά τα ματς κρίνονται στη λεπτομέρεια, παίζουμε με μία καλή ομάδα, έναν δυνατό αντίπαλο, αλλά κι εμείς πρέπει να βρεθούμε στο επίπεδο που πρέπει για έναν τελικό, γιατί έχουμε κάποια εμπειρία και πρέπει να τη δείξουμε αύριο. Έχουμε μεγάλη προσμονή, ακούω τους παίκτες μου να λένε ότι θέλουν να πάρουν εκδίκηση για την περσινή ήττα, γιατί είναι δύσκολο να φτάσεις στον τελικό δεύτερη σερί χρονιά. Είμαστε πάρα πολύ συγκεντρωμένοι, θέλουμε να τα καταφέρουμε αύριομ να αποφύγουμε τα λάθη και να είμαστε αποτελεσματικοί και ενεργητικοί. Να κάνουμε ότι απαιτείται σε έναν τελικό, με φλόγα μέσα μας. Να εφαρμόσουμε το πλάνο και να δώσουμε τα πάντα. Πέρσι το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό, φέτος θα προσπαθήσουμε να χαλιναγωγήσουμε απογοήτευση για να έχουμε διαφορετική έκβαση. Ο αντίπαλος είναι πολύ ισχυρός, πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό, από τη στιγμή που τα κατάφεραν και είναι στον τελικό σημαίνει ότι μας περιμένει μία πολύ δύσκολη αναμέτρηση.

Για τον Ντοντό και την επιστροφή του από τραυματισμό: «Από τότε που επέστρεψε, κανείς δεν περίμενε να τον δει σε τέτοια κατάσταση, έτοιμο γεμάτο ενέργεια να αποδώσει στο κορυφαίο επίπεδο. Πάντα όταν βγαίνει στο γήπεδο δίνει τα πάντα, διαχειριστήκαμε τον φόρτο του, αλλά μόλις επέστρεψε απέδωσε στο 100%. Είναι υγιής, σκέφτομαι την δεύτερη αναμέτρηση με την Μπριζ, που ήταν απίστευτος. Είναι πολύ έμειρος, ξέρει τι είναι αυτές οι αναμετρήσεις. Το να είναι διαθέσιμος και υγιής μας δίνει μεγάλη πιθανότητες, αλλά έχουμε κι άλλους παίκτες δεξιά, είμαστε καλυμμένοι».

Για τη λέξη-κλειδί που θα πει στους παίκτες του: «Αυτό που πάντα με ακούνε να λέω στην προπόνηση τρία χρόνια, είναι ότι δε χάνουμε ποτέ την ταυτότηά μας. Σε αυτά τα ματς πρέπει να δείξεις ακόμα περισσότερο τη φιλοσοφία και το στήσιμο, την προσωπικότητα που έχεις αναπτύξει. Σε ατομικό επίπεδο πρέπει να κάνεις προσαρμογές, γιατί οι ανάγκες τελικού είναι διαφορετικές. Να υπάρχει κατανόηση των κινδύνων, πρέπει να είσαι αποτελεσματικός και συγκεντρωμένος. Ακόμα και σέ ένα απλό πλάγιο ή πάσα, πρέπει να δίνεις σωστά την μπάλα στα πόδια του συμπαίκτη σου. Είναι λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να κάνουμε μικροπροσαρμογές ατομικά γιατί δεν υπάρχει αύριο. Η αγωνιστική ταυτότητα και η φλόγα δεν πρέπει να μας λείψει για να κερδίσουμε».

Ισχυρά στοιχεία οτυ Ολυμπιακού Ελ Καμπί: «Έχμε φέρει λουκλέτα και αλυσίες για τον ελ κααμπί αστεύομαι. Ο παίκτης αυτός θα έχει μεγάλη αυτοπεπίιηση λόγω αναμ στην ευρώπη κ ο δίος και η ομάδα του πήγε πολύ καλά φτάσανε χωρίς ήτρες κέρδισαν ένα από τα φαορεί στους ημιτεςλικούς οπότε έχουν παίκει πολύ καλά όλη τη χρεονιά ελ καμπί σκόρερ σταθερός πολύ επικίνδυνος από κάθςε άποφη εντός εκτός περιοχής βγαίνει αό πόσι δυνατά σημεία μαζί με άλους παράγοντες σοτν Ολυμπιακό και έχουμε προετοιμάσει τακτικά το πώς θα τον περιορίσουμε αλλά αυτό θα το κάνουμε με απόυτη συςέντρωση χωρίς εγωνισμό αν βφεις στον αγωνιστικ΄χώρο και δεν παίξεις έτσι αυτός ο παίκτης μπορεί να στου προκαλέσει προνλήματα γιατί είναι γεγμάτος αυτοπεοίθηση.

Για τον Ελ Κααμπί: «Έχουμε φέρει μαζί μας λουκέτα και αλυσίδες για να τον δέσουμε (αστειευόμενος). Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, γιατί τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του πήγαν πολύ καλά, έφτασαν μέχρι εδώ, νίκησαν το φαβορί της διοργάνωσης. Ο Ελ Καμπί είναι πολύ επικίνδυνος από κάθε άποψη, σταθερός, εντός και εκτός περιοχής. Είναι ένας από τα δυνατά σημεία όπως και άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού. Έχουμε προετοιμαστεί για να τον περιορίσουμε. Πρέπει να έχουμε απόλυτη συγκέντρωση, χωρίς εγωισμό, γιατί αν δεν παίξεις έτσι, αυτός ο παίκτης θα σου δημιουργήσει προβλήματα».

Για το αν θα ήθελε να παίξει σε άλλη χώρα τον τελικό: «Δεν το ήξερα ότι ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει εδώ. Άλλος ένας κίνδυνος σε αυτούς που έχουμε καταγράψει. Όμως όταν βγαίνεις στο χορτάρι, τα ξεχνάς όλα. Είναι ένα γήπεδο που βρίσκεται στην πόλη που είναι η έδρα του Ολυμπιακού. Αυτό όμως έχει μικρότερη σημασία όταν ξεκινά το παιχνίδι. Έχουμε προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν στην έδρα τους αλλά όταν βγεις στον αγωνιστικό χώρο αυτή η σχέση 50-50 θα δώσει τη νίκη στην ομάδα που έχει μεγαλύτερη φλόγα, δίψα και πείνα. Πρέπει να τα αγνοήσουμε όλα έξω. Έχουμε διαβάσει τον Ολυμπιακό και πρέπει να τα δώσουμε όλα για τη νίκη».

Για την πορεία στο πρωτάθλημα την τελευταία τριετία: «Έχω ξεχάσει ήδη τη Serie A, εσείς το αναφέρατε. Έχω επικεντρωθεί στον τελικό. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η πορεία στην Ευρώπη σου απορροφά ενέργεια. Δεν έχεις χρόνο να αλλάξεις πολλά, παρ΄όλο που κάνουμε rotation. Στο πρωτάθλημα, δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Πήραμε την πρόκριση για την Ευρώπη, προφανώς θα θέλαμε κάτι παραπάνω αλλά έχουμε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, δεν ήταν κάτι εύκολο. Πάντα στήνουμε το παιχνίδι μας διαφορετικά, στη ρεβάνς, στο πρώτο παιχνίδι. Αυτό μας επέτρεψε να φτάσουμε σε δύο τελικούς. Όταν ήρθα στη Φιορεντίνα, η ιδέα να παρευρευθώ σε μία τέτοια συνέντευξη Τύπου δύο σερί χρονιές, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό όταν ανέλαβα, ήταν κάτι αδιανόητο. Αύριο έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε κάτι ιδιαίτερο που κυνηγάμε εδώ και χρόνια. Τώρα επιγκεντρωνόμαστε στον τελικό».

Για το πόσο έχει αλλάξει η Φιορεντίνα τα τελευταία τρία χρόνια: Το πόσο έχει αλλάξει η Φιορεντίνα: Είναι φυσικό να αλλάζει ένας άνθρωπος μετά από τρία χρόνια. Ο αρχικός στόχος ήταν να βγω στην Ευρώπη με τη Φιορεντίνα και το έκανα. Οι γνώσεις μου εξελίχθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε σε δύο τελικούς. Η προσμονή είναι κάτι διαφορετικό όταν προετοιμάζεσαι για τέτοιο αγώνα. Με τους παίκτες αλλάξαμε πολλά, έμαθα και εγώ πολλά πράγματα. Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν πολλά πράγματα. Δεν λέω αν βελτιώθηκα, αλλά είμαι διαφορετικός άνθρωπος και χαίρομαι για αυτό. Σε αυτό το επίπεδο έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε έμπειρους ποδοσφαιριστές. Είμαι χαρούμενος και είμαι διαφορετικός από το καλοκαίρι του 2021. Στην Πράγα πέρσι, σκέφτομαι τις εκφράσεις των παικτών μου μετά το παιχνίδι. Δεν θέλω να δω τέτοια πρόσωπα αύριο. Πρέπει να προσεγγίσουμε το παιχνίδι σαν να είναι η τελευταία αναμέτρηση. Κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι θα είσαι εδώ του χρόνου. Όπως έγινε και πέρσι. Πρέπει να το ζήσουμε σαν να είναι το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας μας, δεν ξέρουμε αν θα είμαστε και του χρόνου σε ένα τέτοιο υπέροχο στάδιο όπως αυτό. Η Πράγα μας τραυμάτισε όλους, να αντιστρέψουμε την κατάσταση αύριο».

Για το τι άλλαξε στον Ολυμπιακό ο Μεντιλίμπαρ και το αν έχει γίνει προπόνηση στα πέναλτι: «Από τότε που ανέλαβε, έχουν πολλές επιτυχίες, έβαλε κάποια πράγματα σε τάξη, νίκησαν κορυφαίες ομάδες. Είναι οργανωμένη ομάδα, ξέρει να πιέζει, ξέρει πως να αμύνεται, είναι άμεση, έχει εμπειρία, ταλαντούχους και ικανούς παίκτες. Πρόκειται για μία ομάδα που σε τελική ανάλυση έφτασε στον τελικό και αυτό δείχνει πόσο καλή ομάδα έχουν, διότι αυτό είναι και το πειστήριο. Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο είναι ότι θα νιώθουν άνετα και θα πρέπει να τους δυσκολέψουμε στην κατοχή. Έχουμε κάνει προπόνηση στα πέναλτι, αλλά έχουμε παίκτες με χαρακτήρα που μπορούν να εκτελέσουν. Χάσαμε κάποια στο πρωτάθλημα, αλλά κερδίσαμε δύο γύρους Κόπα Ιτάλια στα πέναλτι. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί.

Για το μέλλον του και αν θα είναι το τελευταίο του ματς: «Θεωρείτε δεδομένο ότι θα φύγω, μάλλον ξέρετε περισσότερα από εμένα (γέλια). Δεν έχω σκεφτεί τι βαθμό πρέπει να φτάσουμε. Δεν μπορώ να το σκεφτώ. Δεν ξέρω πώς θα γιορτάσουμε. Αν κερδίσουμε, θα το δούμε μετά. Για το μέλλον μου, κλείνω το κινητό μου, το βάζω στο αθόρυβο, δεν ακούω τι λένε, το μυαλό μου και η συγκέντρωση μου, είναι στις σημαντικές αναμετρήσεις όπως η αναμέτρηση με τη Νάπολι ή την Κάλιαρι. Δεν θέλω να σκέφτομαι για τίποτα άλλο. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι περίεργο και ας ασχοληθούμε την αυριανή αναμέτρηση».

Για το αν έχει κερδίσει την πρόκληση που ανέλαβε πριν τρία χρόνια, ακόμα και αν δεν πάρει το τρόπαιο: «Έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά μέχρι σήμερα, αλλά όταν φτάνεις σε έναν τελικό σημαίνει ότι πρέπει να πρσθέσεις το κάτι παραπάνω σε αυτή την υπέροχη πορεία. Σπάσαμε πολλά ρεκόρ, είχαμε επιτυχίες, ημιτελικούς τελικούς, όμως ουδείς γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αύριο να κάνουμε οτι μπορούμε για να προσθέσουμε αυτό το κερασάκι στην τούρτα».

Για το ότι μπορεί με νίκη αύριο, η Ιταλία να έχει 9 ομάδες στην Ευρώπη: «Έχουμε αυτή την πρόσθετη ευθύνη. Θα είναι κάτι καταπλητικό, δεν το θυμάμαι όσο βλέπω ποδόσφαιρο, μία ομάδα να έχει εννέα ομάδες στην Ευρώπη. Πρέπει να το προσπαθήσουμε και να προσφέρουμε αυτή τη μεγάλη χαρά. Πέραν όλων όσων ισχύουν για εμάς, να παίξουμε καλά για να εξασφαλίσουμε άλλη μία θέση στην Ευρώπη για την Ιταλία. Είναι υπέροχο να παίζεις στην Ευρώπη και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας».

Για το τι είπε με τον πρόεδρο Κομίσο: «Ο πρόεδρος όπως πάντα μας στηρίζει, είναι έτοιμος, το θέλει είναι ευτυχισμένος και χαμογελαστός Πάντα έρχεται μέ όρεξη ο ίδιος και η σύζυγός του, πάντα ωραίο να το βλέπουμε. Είναι γεμάτος ενέργεια, με το που ήρθε μίλησε στην ομάδα αμέσως, ο ενθουσιασμός είναι κάτι καταπληκτικό. Πραγματικά έχει καταφέρει να μεταλαμπαδεύσει την αυτοεποίθηση και τη δύναμη που χρειάζεται. Αύριο να ιδρώσουμε λίγο παραπάνω και θα και γι΄ αυτόν και τον Τζο Μπαρόνε, για όλα όσα περάσουμε τους τελ ευταίους μήνες και την τραγωδία που χτύπησε την ομάδα. Στα αποδυτήρια έχουμε έχουμε φωτογραφίες του προέδρου και του Τζο και θα κάνουμε ότι μπορούμε».

Για το αν έχει ονειρευτεί το να σηκώνει το τρόπαιο και αν θα δούλευε στην Ελλάδα: «Κάποιες βραδιές προσπάθησα να ονειρευτώ την αίσθηση, αλλά δεν τα κατάφερα πλήρως. Δεν το έχω σκεφτεί για Ελλάδα, ποιος ξέρει στο μέλλον όλα μπορούν να συμβούν. Είμαι ακόμα νέος. Ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ιταλία, ο Ρανιέρι, σταμάτησε στα 76. Εγώ είμαι 46, οπότε που ξέρεις. Ας επικεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε να κάνουμε αύριο».