Τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί, τα στατιστικά και οι αλγόριθμοι έχουν εισβάλει δυναμικά στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Οι προπονητές βασίζονται όλο και περισσότερο σε δεδομένα και ανάλυση για να προετοιμάσουν την ομάδα τους, οι φίλαθλοι ακολουθούν αυτή την τάση για να προβλέπουν τα αποτελέσματα, ενώ πολλές ιστοσελίδες ζητούν από αλγορίθμους να υπολογίσουν τις πιθανότητες. Αυτή η νέα πραγματικότητα, συνδυάζοντας την αγωνιστική εικόνα με τις στατιστικές προσομοιώσεις, έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το άθλημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις πιθανότητες της Ελλάδας να κατακτήσει την 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA, καθώς και τις προβλέψεις για την πορεία των δύο ελληνικών ομάδων, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, στη φάση των ομίλων του Europa League (2024-25).

Οι πιθανότητες για την 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να βελτιώσει τη θέση της στη βαθμολογία της UEFA. Η 15η θέση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε περισσότερες ομάδες για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, αυξάνοντας τις ευκαιρίες διάκρισης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, η Ελλάδα έχει 95% πιθανότητες να κατακτήσει αυτή τη θέση. Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά στην κούρσα των ποσοστών από άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Δανία (76%), η Ελβετία (52%) και η Σκωτία (47%). Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως η χώρα μας θεωρείται η μοναδική που μπορεί να απειλήσει τη Νορβηγία για την 11η θέση! Σημαντική άνοδος θα έχει και η Κύπρος, φτάνοντας στην 19η θέση!

Προβλέψεις για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στο Europa League

Μέσα από αναλύσεις δεδομένων και 10.000 προσομοιώσεις των αποτελεσμάτων, προκύπτουν ενδιαφέρουσες προβλέψεις για την πορεία στις.

Ο ΠΑΟΚ, ύστερα από στις δύο πρώτες αγωνιστικές, έχει μόλις 20% πιθανότητες να προκριθεί στις «16» στις διοργάνωσης. Αυτό το ποσοστό δείχνει ότι η πρόκριση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει 3% πιθανότητες να μπει στην τελική οκτάδα και 42% πιθανότητες να τερματίσει μέχρι την 24η θέση. Παρόλα αυτά, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα γεμάτο εκπλήξεις, και ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει στις φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά.

europa league πιθανότητες

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει καλύτερες προοπτικές. Με 55% πιθανότητες να φτάσει στις «16» και 25% να προκριθεί στα προημιτελικά, η ομάδα του Πειραιά έχει περισσότερες ευκαιρίες για μια επιτυχημένη πορεία. Ο Ολυμπιακός, με την εμπειρία του και την αποτελεσματικότητα που τον διακρίνει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει 27% πιθανότητες να βρίσκεται στην πρώτη οκτάδα και 85% να πλασαριστεί στις πρώτες 24 ομάδες, συνεχίζοντας έτσι την ευρωπαϊκό του ταξίδι.

europa league πιθανότητες οκτάδας

Τι θα γίνει με τον Παναθηναϊκό;

Οι «Πράσινοι» ήταν από τα φαβορί για την απευθείας πρόκριση στους 16 του Conference League, ωστόσο το αποτέλεσμα με την Μπάνια Λούκα του έχει ψαλιδίσει αρκετά αυτές τις πιθανότητες. Πλέον είναι στο 30% να τερματίσει στην πρώτη οκτάδα, αλλά έχει 92% πιθανότητες να βρίσκεται μέχρι την 24η θέση…

Conference League πιθανότητες

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια;

Παρόλο που τα στατιστικά είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάλυση των δυνατοτήτων μιας ομάδας, το ποδόσφαιρο συχνά ξεφεύγει από τη λογική των αριθμών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περσινή σεζόν, όταν ο Ολυμπιακός είχε ελάχιστες πιθανότητες να κατακτήσει το Conference League. Οι στατιστικές τον έδειχναν ως αουτσάιντερ, αλλά η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο. Στο τέλος, ο Κώστας Φορτούνης σήκωσε στον ουρανό της Αθήνας το βαρύτιμο κύπελλο, χαρίζοντας μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι, ενώ οι αριθμοί και οι αλγόριθμοι μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες, η ουσία του ποδοσφαίρου παραμένει η αβεβαιότητα και οι εκπλήξεις που κρύβει το γήπεδο. Οι πιθανότητες μπορεί να είναι ενδεικτικές, αλλά ποτέ δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τη μαγεία του αθλήματος.