Με γκολ από τον... πάγκο καθώς οι σκόρερ Τισουντάλι και Μπάμπα ήρθαν από τον πάγκο, ο «Δικέφαλος» ισοφάρισε στις καθυστερήσεις και πήρε τον πρώτο του βαθμό στη League Phase του UEFA Europa League

Έχοντας κάνει ένα από τα χειρότερα πρώτα του ημίχρονα στη σεζόν, δίχως ενέργεια, ένταση κι αυτοπεποίθηση ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει με 0-2 αλλά τα δεδομένα άλλαξαν άρδην στο δεύτερο ημίχρονο, όπου ισοφάρισε στις καθυστερήσεις κι αν είχε λίγο χρόνο ακόμη θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη!

Τα πλάνα των προπονητών

Με έξι αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σχέση με το αντίστοιχο της περασμένης Κυριακής οι επιλογές του Ράζβαν Λουτσέσκου για το 4-2-3-1. Δίχως Μπάμπα και μετακίνηση του Όττο αριστερά, επιστροφή Κεντζιόρα αντί του – εκτός ευρωπαϊκής λίστας – Λόβρεν, με «φρέσκο» δίδυμο στα χαφ τους Καμαρά-Μπακαγιόκο κι επιστροφή Τόμας σε αρχικό σχήμα, στο 2ο ματς αφού ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του.

Ο Μίροσλαβ Κούμπεκ κι η ομάδα του ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη δίχως τους Σλόντσικ και Ρικαρντίνιο. Πιστός σε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, με ισχυρή μεσαία γραμμή και παραλλαγές από εκεί και μπροστά καθώς το 3-5-2 γίνεται 3-4-2-1 ή 3-4-1-2 με σημείο αναφοράς τον Σουλτς τόσο σε επίπεδο δημιουργίας όσο και στο εκτελεστικό κομμάτι. Από… κοντά τόσο ο Καντού που ξεκινάει στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής όπως επίσης και ο Αντού στην κορυφή της επίθεσης.   

Το… «κακό» φάνηκε από την αρχή

Το ματς ξεκίνησε με…καρδιοχτύπι, αφού μια βαθιά μπαλιά μόλις στο 2’ κι ενώ ο Όττο έδειχνε να την ελέγχει, γλίστρησε έχασε, πήρε ο Σουλτς πλάσαρε, ο Κοτάρσκι έβγαλε δύσκολα κι ο Αντού στην επαναφορά σκόραρε αλλά όντας σε αντικανονική θέση με συνέπεια ο έλεγχος της φάσης από το VAR ακύρωσε το γκολ.

Ωστόσο, τέσσερα λεπτά μετά και πάλι οι Τσέχοι έχασαν σπουδαία ευκαιρία αυτήν τη φορά με τον Βύντα, που βρέθηκε απέναντι στον Κροάτη πορτιέρε του «Δικεφάλου», εκτέλεσε με δύναμη αλλά έστειλε την μπάλα ψηλά πάνω από την εστία.

Στο 9’ ήρθε η πρώτη επιθετική δραστηριότητα των γηπεδούχων με ένα κακό σουτ του Σάστρε εντός περιοχής. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν στο ματς με αποφασιστικότητα, δυναμισμό και πάθος που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε τα όρια, όπως στο 1’’ όταν ο Ντουέ χτύπησε τον Τόμας αντικρίζοντας την κίτρινη κάρτα.

Η ίδια ακριβώς φάση επαναλήφθηκε στο 14’ εντός της αντίπαλης περιοχής με τον Ντουέ να χτυπάει – και πάλι – στο πρόσωπο τον Τόμας, τη φάση να ελέγχεται από το VAR και τον διαιτητή να δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι!

Με τη συμπλήρωση είκοσι λεπτών και με τον ΠΑΟΚ να έχει προσαρμοστεί καλύτερα στις συνθήκες της αναμέτρησης, ο Ζίβκοβιτς έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, ο Τάισον πήρε την κεφαλιά αλλά ο Τόμας ήταν μακριά προκειμένου να αξιοποιήσει την τροφοδότηση του Βραζιλιάνου. Τρία διαδοχικά σουτ των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου» ακολούθησαν, δύο πάνω σε αντιπάλους, ένα αναιμικό του Τόμας.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετές περιπτώσεις οι Τσέχου ανέβαζαν μέχρι και εννιά ποδοσφαιριστές προκειμένου να πιέσουν τους γηπεδούχους στο δικό τους μισό προκαλώντας τους σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη.

Στο 31’ η Βικτόρια Πλζεν άλλαξε συνήθειες κι επιτέθηκε απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, ο Καντού έβγαλε τη σέντρα από αριστερά, ο Αντού πήρε την κεφαλιά τροφοδοτώντας τον Χάβελ στο 2ο δοκάρι κι εντελώς αμαρκάριστος δεν είχε πρόβλημα με πλασέ να ανοίξει το σκορ, για το 0-1.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αντιπαρέλθει της ψυχρολουσίας, ανέβασε τις γραμμές του, μείωσε τις αποστάσεις προσθέτοντας ρίσκο στο παιχνίδι του το οποίο και πλήρωσε οκτώ λεπτά μετά. Ο Τάισον δέχθηκε μαρκάρισμα στη μεσαία γραμμή, όχι αντικανονικά σύμφωνα με τον Ελβετό διαιτητή, ο Αντού έφυγε ταχύτατα από αριστερά έπιασε το διαγώνιο σουτ με τον Κοτάρσκι να αποκρούει μεν αλλά να μην μπλοκάρει δε και τον Βίντρα να σπρώχνει την μπάλα στα δίχτυα για το 0-2.

Οι παγίδες των Τσέχων στη μεσαία γραμμή, το δυνατό παιχνιδι με την ανοχή και του διαιτητή λειτούργησαν καταλυτικά ως προς την άριστη εφαρμογή του πλάνου τους αφήνοντας τους αντιπάλους τους να ψάχνουν απάντηση-εις. Μάλιστα στο 44’ ζήτησαν πέναλτι για χέρι του Όττο, με τη φάση να εξετάζεται από το VAR και τον διαιτητή να δείχνει να συνεχιστεί το ματς.

Η μόνη επιθετική αντίδραση για τον «Δικέφαλο» ήταν ένα άστοχο σουτ του Μπακαγιόκο εκτός περιοχής στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων κι ένα αντίστοιχο του Κωνσταντέλια τρία λεπτά μετά που «έσβησε» κοντράροντας πάνω σε αντίπαλο πριν καταλήξει στα χέρια του Γεντλίτσκα.

Η αποβολή του Ντουέ κι οι αλλαγές του Λουτσέσκου άλλαξαν τα δεδομένα

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα και για τις δύο ομάδες. Στο 49’ ένα διαγώνιο σουτ του Όττο, με την μπάλα να κοντράρει στον Σουλτς ανάγκασε τον Γεντλίτσκα σε δύσκολη επέμβαση! Δύο λεπτά μετά βολέ του Κοτάρσκι έφερε τον Ζίβκοβιτς στην αντίπαλη περιοχή αλλά ο Καντού πρόλαβε τον διεθνή Σέρβο διώχνοντας σε κόρνερ. Στο 54’ η Πλζεν και πάλι πίεσε ψηλά, έκλεψε κι απείλησε με συρτό σουτ του Αντού που εξουδετέρωσε ο Κοτάρσκι.

Η ανάγκη να αλλάξει πράγματα ο Ράζβαν Λουτσέσκου έμοιαζε κάτι περισσότερο από δεδομένη κι η πρώτη εξ αυτών ήρθε στο 59’ με τον Σβαμπ να αντικαθιστά τον Μπακαγιόκο σε μια προσπάθεια να πάρει το κέντρο. Ένα λεπτό μετά και ο Μίροσλαβ Κούμπεκ υποχρεώθηκε σε αλλαγή καθώς αποχώρησε με πρόβλημα ο Βίντρα για να περάσει στον αγώνα ο Γίρκα. Στο ίδιο λεπτό η Πλζεν επανήλθε στις καλές στιγμές με καλή μεν αλλά άστοχη κεφαλιά του Αντού.

Ο Σβαμπ έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του καθώς ένα λεπτό μετά πάτησε περιοχή, προσπάθησε να περάσει την παράλληλη πάσα και τελικά απείλησε με κεφαλιά. Η καλύτερη στιγμη για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 65’ σε φάση γρήγορης ανάπτυξης, τον Τόμας να βρίσκει τον Τάισον εντός περιοχής, ο Βραζιλιάνος εκτέλεσε με δύναμη με τον Τσέχο πορτιέρε να βγάζει δύσκολα!

Με τη συμπλήρωση 66’ ο Ράζβαν Λουτσέσκου προχώρησε σε τρεις αλλαγές, αποσύροντας τους Σάστρε, Τάισον, Τόμας και περνώντας αντ’ αυτών τους Μπάμπα, Ντεσπόντοφ, Τισουντάλι αντίστοιχα, με λογική συνέπεια τη μετατόπιση του Όττο από αριστερά στα δεξιά και του Ζίβκοβιτς αριστερά.

Στο 70’ η Βικτόρια έμεινε με ποδοσφαιριστή λιγότερο, έπειτα από άλλο ένα άτσαλο μαρκάρισμα του Ντουέ, με συνέπεια τη δεύτερη κίτρινη και την αποβολή του κεντρικού αμυντικού. Αναγκαστικά ο κ. Κούμπεκ «θυσίασε» τον Αντού, για να περάσει στο ματς κεντρικό αμυντικό, τον 34χρονο Χέιντα. Και το… πόκερ των αλλαγών ολοκληρώθηκε με την είσοδο του Τσάλοφ στο 76’ αντί του Όττο γυρίζοντας πίσω τον Ζίβκοβιτς κι αλλάζοντας το 4-2-3-1 σε 3-5-2.

Μάλιστα παραλίγο να εισπράξει άμεσα την αναδιάρθρωση ο κ. Λουτσέσκου με ωραία σέντρα του Ντεσπόντοφ από δεξια, ο Τσάλοφ πάνω στην κίνηση βρήκε την μπάλα αλλά την έστειλε πάνω στον Γελντλίτσκα. Στο 80’ νέα καλή στιγμή για τον ΠΑΟΚ με τον Τισουντάλι να γυρνάει παράλληλα στον Κωνσταντέλια κι εκείνος να εκτελεί αναιμικά χωρίς να δημιουργεί ανησυχία στον Γεντλίτσκα. Στο 83’ τεράστια απόκρουση του Κοτάρσκι σε τετ α τετ απέναντι στον Γίρκα!

Οι αλλαγές όμως έφεραν αποτέλεσμα στο 84’ όταν σε οργανωμένη επίθεση από δεξιά, ο Ντεσπόντοφ γύρισε ιδανικά κι ο Τισουντάλι με καρφωτή κεφαλιά μείωσε σε 1-2! Αλλά δε σταμάτησε εκεί, καθώς στο επόμενο λεπτό έχασε διαδοχικές ευκαιρίες με Καμαρά και Τισουντάλι για να ισοφαρίσει!

Στο 88’ ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε για μαρκάρισμα του Χάβελ στον Μπάμπα εντός περιοχής και στη συνέχεια της φάσης ο Τσάλοφ με δυνατό σουτ δυσκόλεψε σημαντικά τον Γεντλίτσκα με την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι! Το ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών συνεχίστηκε με σουτ του Κόλλεϊ προς την εστία που κόντραρε σε αντίπαλα σώματα κι έφυγε κόρνερ!

Η λύτρωση ήρθε στις καθυστερήσεις όταν σε φάση διαρκείας στην αντίπαλη περιοχή ο Καμαρά με κεφαλιά βρήκε τον Μπάμπα που με τον ίδιο τρόπο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό 2-2. Κι αν υπήρχε λίγος χρόνος ακόμη τότε πολλά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί. Να σημειωθεί πως στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Μίροσλαβ Κούμπεκ με 2η κίτρινη για διαμαρτυρία.  

Διαιτητής

Ουρς Σνάιντερ (Ελβετία)

Βοηθοί

Μάρκο Τσίρχερ (Ελβετία) – Μπένιαμιν Τσίρχερ (Ελβετία)

Τέταρτος

Ανόγεν Καναγκασίνγκαμ (Ελβετία)

VAR

Λιονέλ Τσουντί (Ελβετία)

AVAR

Γιοχάνες φον Μάνταχ (Ελβετία)

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου)(4-2-3-1): Κοτάρσκι, Σάστρε (66’ Μπάμπα), Κεντζιόρα, Κόλεϊ, Ότο (76’ Τσάλοφ), Καμαρά, Μπακαγιόκο (59’ Σβαμπ), Κωνσταντέλιας, Ζίβκοβιτς, Τάισον (66’ Ντεσπόντοφ), Τόμας (66’ Τισουντάλι).

Βικτόρια Πλζεν (Μ. Κούμπεκ)(3-4-2-1): Γεντλίτσκα, Χάβελ, Γεμέλκα, Μάρκοβιτς, Ντουέ, Καντού, Κάλβαχ Σοϊκα (77’ Τσέρβ), Σουλτς, Βίντρα (61’ Γίρκα), Άντου (73’ Χέιντα).