Λέστερ, Μπράγκα και Ζόρια είναι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League και το Novasports.gr σας παρουσιάζει το προφίλ τους.

Σίγουρα μια ομάδα της Premier League δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολος αντίπαλος και η Λέστερ σε καμία περίπτωση μόνο εύκολη δεν θεωρείται. 

Φυσικά και υπήρχαν άλλες ομάδες που θα ήταν πιο καλοδεχούμενες για την ΑΕΚ, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή. 

Τέσσερα χρόνια πριν η Λέστερ πραγματοποιούσε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της Premier League κατακτώντας το πρωτάθλημα. Έκτοτε η πορεία της παραμένει σταθερά ανοδική. Μπορεί να μην κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα, όμως αποτελεί πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη στο αγγλικό ποδόσφαιρο. 

Μετά την παρουσία στους ομίλους του Champions League, η Λέστερ συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά σε γκρουπ του Europa League

Πέρυσι, οι “Αλεπούδες” έχασαν την έξοδο στο Champions League την τελευταία αγωνιστική έχοντας πραγματοποιήσει μια εξαιρετική πορεία όλη τη σεζόν που προηγήθηκε για να χάσει τo πολυπόθητο ευρωπαϊκό εισιτήριο από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι.

Ο προπονητής

Ο Μπρένταν Ρότζερς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λέστερ τον Φεβρουάριο του 2019 και η περυσινή σεζόν, στην οποία κάθισε από την αρχή στον πάγκο της ομάδας ήταν πραγματικά εξαιρετική. Ο Βορειοιρλανδός τεχνικός μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην Σέλτικ με την οποία κατέκτησε τα πάντα στην Σκωτία επέστρεψε στην Premier League, όπου έχει να επιδείξει τη μεγαλύτερη επιτυχία του ως προπονητής της Λίβερπουλ καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση τη σεζόν 2013-14. 

Εντυπωσιακό ξεκίνημα

Η Λέστερ μπήκε φορτσάτη στη φετινή Premier League και μόλις την 3η αγωνιστική απέδειξε ότι και φέτος θα είναι υπολογίσιμη και ικανή για ζημιές. Πιο τρανταχτό παράδειγμα από το 2-5 επί της Μάντσεστερ Σίτι δεν θα μπορούσε να υπάρχει. 

Στην PremierLeague έχει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και μετράει μόλις μία ήττα με 2-0 για το League Cup Αγγλίας από την Άρσεναλ με 2-0. Σε ματς πάντως που ο Μπρένταν Ρότζερς παρέταξε αρκετούς αναπληρωματικούς. 

Πάρε-Δώσε

Από το περυσινό ρόστερ της Λέστερ αποχώρησε ο Μπεν Τσίλγουελ ο οποίος πωλήθηκε στην Τσέλσι για 50 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία ξόδεψε για να εντάξει στο δυναμικό της τον τον Τίμοθι Καστάν από την Αταλάντα για 24 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο πριν την κλήρωση ανακοίνωσε τον στόπερ της ΣεντΕτιέν, Γουέσλεϊ Φοφανά για 35 εκατ. ευρώ. Πήρε ως δανεικό τον μεσοεπιθετικό της Ρόμα, Τσενγκίζ Ουντέρ.

ΜΠΡΑΓΚΑ

Η Μπράγκα είναι μια ομάδα που σίγουρα οι Πορτογάλοι της ΑΕΚ γνωρίζουν καλύτερα. Μια ομάδα που έχει συγκεκριμένο πλάνο και πολιτική παραχωρώντας σχεδόν κάθε χρόνο ότι καλύτερο διαθέτει στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της. Πέρυσι κατάφερε να μπει σφήνα στην παραδοσιακή τριάδα των Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ, δείχνοντας πως πλέον είναι ο τέταρτος πόλος στην χώρα.

Τερμάτισε στην τρίτη θέση πίσω από Πόρτο και Μπενφίκα, ενώ κατέκτησε το Λιγκ Καπ Πορτογαλίας. Στην Ευρώπη η πορεία της σταμάτησε στην φάση των 32 του Europa League, ενώ πριν εννέα χρόνια είχε φτάσει στον τελικό Europa League όταν και ηττήθηκε από την Πόρτο.

Η Μπράγκα που ιδρύθηκε το 1921, έχει για χρώματα το κόκκινο και το άσπρο και έδρα της είναι το Estádio Municipal de Braga χωρητικότητας 30,286 θέσεων, την τεχνική της ηγεσία ανέλαβε ένας γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του στον Αστέρα Τρίπολης, Κάρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος εξαργύρωσε την τρομερή χρονιά που είχε με την Ρίο Άβε.

Από το ρόστερ της πριν λίγο καιρό αποχώρησε ο Τρινκάο με προορισμό την Μπαρτσελόνα έναντι 31 εκατ. ευρώ σε μια από τις σημαντικότερες πωλήσεις που έχει κάνει στην ιστορία της, ενώ έγινε Χασάν και Άλεφ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν καθώς δεν υπολογίζονται.

Αποκτήθηκαν οι Νίκο Γκαϊτάν πρώην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Άμπελ Ρουίς από την Μπαρτσελόνα, αλλά και ποδοσφαιριστές από μικρότερες πορτογαλικές ομάδες.

Φέτος δεν έχει ξεκινήσει καλά, μετρώντας δυο ήττες σε ισάριθμα ματς, 3-1 από την Πόρτο και 0-1 από την Σάντα Κλάρα.

ΖΟΡΙΑ

H Ζόρια από την Ουκρανία συμμετέχει για τρίτη φορά σε ομίλους του Europa League. Πέρυσι τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος Ουκρανίας, έχοντας 24 βαθμούς λιγότερους από την πρωταθλήτρια Σαχτάρ Ντόνετσκ και έναν από την δεύτερη Ντιναμό Κιέβου.

Εδρεύει στην πόλη Λουχάνσκ και αγωνίζεται στο χωρητικότητας 11.883 θέσεων «Σλάβουτιτς Αρένα» στο Ζαπορίζιε.

Προπονητής της είναι ο 50χρονος Βίκτορ Σκρίπνικ, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με ομοιογένεια χωρίς να υπάρχει το μεγάλο αστέρι. Ο 26χρονος αμυντικός μέσος Ιβανισένια, ο επιθετικός μέσος Γιουρτσένκο, ο αριστερός χαφ Καμπάεφ και ο δεξιός μέσος Κοντσέργκιν είναι οι σημαντικότεροι παίκτες της. 

Φέτος, για την ώρα στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του ουκρανικού πρωταθλήματος μετράει μόλις μια νίκη (1-1-2) και μάλιστα εκτός έδρας κόντρα στη Λβιβ με το εμφατικό 0-5. Η Ζόρια βρίσκεται στην 9η θέση της βαθμολογίας. Ο Σκρίπνικ παρέταξε την ομάδα του σε διάταξη 4-1-4-1.

Συμμετείχε στο Europa League και τις σεζόν 2016/17, 2017/18.

Έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Ουκρανίας (2015/16), ένα πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης το 1972 και δύο Κύπελλα το 1974 και το 1975.