Κατώτερη των περιστάσεων η ΑΕΚ, ηττήθηκε 3-0 από τη Ζόρια και ουσιαστικά αποχαιρετά το Europa League. Αποβλήθηκε ο Σάκχοφ στο 48'.

Κατώτερη των περιστάσεων η ΑΕΚ, ηττήθηκε 3-0 από τη Ζόρια και ουσιαστικά αποχαιρετά το Europa League. Αποβλήθηκε ο Σάκχοφ στο 48′.

Ένα πολύ “φτωχό” πρώτο ημίχρονο για την ομάδα του Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος είδε τον Γεβγέν Σάκχοφ στο 48′ αντικρίζει δεύτερη κίτρινη κάρτα και να αφήνει την ΑΕΚ με δέκα παίκτες. Από λάθος επέμβαση του Αθανασιάδη το πρώτο γκολ της Ζόρια.

Γενικώς είχε πολλά προβλήματα στη δημιουργία η Ένωση, η οποία τελείωσε τον αγώνα χωρίς κλασική ευκαιρία, αλλά με ένα δοκάρι σε άτσαλο γέμισμα του Σβάρνα στο 68′.

Το 0-3 αποτελεί την πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ εντός έδρας στην Ευρώπη, με τη Ζόρια να πετυχαίνει ότι και η Ζενίτ τον Δεκέμβριο του 2010.

Γκρόμοφ, Καμπάγεφ και Γιουρτσένκο οι σκόρερ της ουκρανικής ομάδας.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Μασιμο Καρέρα επιλέγει ίδια στρατηγική με τον αγώνα της Ουκρανίας και 3-5-2 δίνοντας την ευκαιρία στον Γιώργο Αθανασιάδη να κάνει το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ. Τα τρία στόπερ της ΑΕΚ αποτελούνταν από τους Σβάρνα, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσιάρου, στα δύο άκρα βρέθηκαν οι Μπακάκης, Ινσούα και τριάδα στα χαφ οι Σιμόες, Σάκχοφ και Κρστιτσιτς, ο οποίος επέστρεψε μετά την τιμωρία στον αγώνα με την ΑΕΛ. Επιθετικό δίδυμο οι Λιβάια, Τάνκοβιτς. 

Από την άλλη ο Βίκτορ Σκριπνικ επέλεξε 4-3-3 με τον Σεφτσένκο κάτω από τα δοκάρια, τετράδα στην άμυνα τους Φαβόροφ, Τσίγκανικς, Αμπού Χανά, Βέρντιντουμπ, στη μεσαία γραμμή τους Γιουρτσένκο, Ιβανισένια, Κορτσέγκιν και στην επίθεση δεξιά τον Καμπάιεφ, αριστερά τον Γκρόμοφ και κορυφή τον Γκλάντκι. 

Αδυναμία στη δημιουργία και “φτωχό” θέαμα

Μόλις στο 3ο λεπτό η ΑΕΚ απείλησε με τον Λιβάια να σουτάρει άουτ, με τον Ινσούα πέντε λεπτά μετά να στέλνει τη μπάλα πάνω από την εστία. Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα είχε τον έλεγχο και την κατοχή μπάλας, όμως δεν είχε λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι με την απουσία του Μάνταλου να είναι εμφανέστατη. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ένωση δεν είχε ούτε ένα σουτ εντός εστίας, με τις περισσότερες προσπάθειές της να μένουν ημιτελείς.

Το ίδιο βέβαια ίσχυε και για την άλλη πλευρά, με τους Ουκρανούς να αμύνονται και να απειλούν με αντεπιθέσεις. Δύο τελικές για τους φιλοξενούμενους με την πρώτη στο 30′ και το σουτ του Τσίγκανικς να περνάει πάνω από την εστία του Αθανασιάδη και τη δεύτερη πάλι με τον ίδιο παίκτη στο 41′, με το σουτ να περνά ελάχιστα πάνω από την εστία της ΑΕΚ.

Εφιαλτικό δεύτερο ημίχρονο

Με τον χειρότερο τρόπο άρχισε το δεύτερο μέρος για την ΑΕΚ. Αρχικά είδε τη Ζόρια στο 47′ να χάνει τεράστια ευκαιρία με τον Γιουρτσένκο να σουτάρει από το ύψος της περιοχής και τη μπάλα να περνάει ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Αθανασιάδη.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, από το γέμισμα του γκολκίπερ της Ένωσης ο Σάκχοφ χτύπησε με αγκωνιά σε εναέρια μονομαχία τον Ιβανισένια και αντίκρισε την κόκκινη κάρτα αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες. Η απάντηση της ΑΕΚ ήρθε στο 52′ με το φαλτσαριστό σουτ του Τάνκοβιτς να απομακρύνεται εντυπωσιακά από τον Σεφτσένκο. Στο 55′, ο Μάσιμο Καρέρα γύρισε το 3-4-1 σε 4-4-1 με δεξί μπακ τον Σβάρνα και τον Μπακάκη μπροστά του, αριστερά πήγε ο Τάνκοβιτς και κορυφή ο Λιβάια. 

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για την ΑΕΚ στο 61ο λεπτό, όταν από τη σέντρα του Τσιγκάνικς, ο Αθανασιάδης δεν έδιωξε σωστά τη μπάλα για να φτάσει αυτή στον Γκρόμοφ ο οποίος έσπρωξε απλά τη μπάλα στα δίχτυα της Ένωσης για το 0-1. 

Ο Καρέρα πέρασε στο 64′ τον Ανσαριφάρντ στο ματς όμως η ΑΕΚ εξακολουθούσε να έχει προβλήματα στην ανάπτυξη βρίσκοντας φάσεις από… σπόντα. Όπως αυτή του Σβάρνα στο 68′, με τον Έλληνα αμυντικό να κάνει γέμισμα στην κίνηση, τη μπάλα να παίρνει περίεργη τροχιά και να χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι του Σεφτσένκο.

Οι Ουκρανοί “σφράγισαν” τη νίκη στο 75ο λεπτό, όταν ο Καμπάγεφ πήρε τη μπάλα στην περιοχή της ΑΕΚ και με ωραίο φαλτσαριστό σουτ νίκησε τον Αθανασιάδη για το 0-2.

Η εφιαλτική βραδιά για την Ένωση συνεχίστηκε και στο 85′ ο Γαλανόπουλος υπέπεσε σε πέναλτι σε μαρκάρισμα πάνω στον Λούνοβ, με τον Γιουρτσένκο να σκοράρει από την άσπρη βούλα και να γράφει το 0-3.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Αθανασιάδης – Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου – Μπακάκης (64′ Ανσαριφάρντ), Ινσούα – Σάκχοφ, Κριστιτσιτς, Σιμόες – Τάνκοβιτς (64′ Γαλανόπουλος), Λιβάια.
Ζόρια: Σεφτσένκο, Φαβόροφ, Τσίγκανικς, Άμπου Χάνα, Βέρνιντουμπ, Γιουρτσένκο, Ιβανίσενια, Κοτσέργκιν, Γκρομόφ, Γκλάντκι, Καμπάγιεφ.