To… “trifoglio” αντεπιτίθεται!

"Trifoglio" ονομάζεται στα Ιταλικά το τριφύλλι και σήμερα η ομάδα του Παναθηναϊκού θα προσπαθήσει να κάνει τη δική της ψυχολογική και βαθμολογική αντεπίθεση στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις απέναντι στη Λάτσιο.

“Trifoglio” ονομάζεται στα Ιταλικά το τριφύλλι και σήμερα η ομάδα του Παναθηναϊκού θα προσπαθήσει να κάνει τη δική της ψυχολογική και βαθμολογική αντεπίθεση στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις απέναντι στη Λάτσιο. Αν θεωρείτε πως η προϊστορία παίζει τον δικό της ρόλο ρίξτε μια ματιά στις παλιότερες μονομαχίες του Παναθηναϊκού με ομάδες απ’ τη γειτονική χώρα.

Γιούβε, η πρώτη αγάπη και παντοτινή!

Το 1961 ξεκίνησαν οι μονομαχίες του Παναθηναικού με τη Γιουβέντους για τα ευρωπαϊκά κύπελλα και μέχρι σήμερα οι πράσινοι μετρούν δέκα συναντήσεις με τη «μεγάλη κυρία», τις περισσότερες δηλαδή με ομάδα απ’ την Ιταλία. Για το κύπελλο πρωταθλητριών της σεζόν 1961-1962 ο Παναθηναϊκός  αντιμετώπισε τη Γιουβέντους στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αν και ο Μόρα άνοιξε το σκορ λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους, ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ ισοφάρισε στο 64ο λεπτό για το τελικό 1-1. Στον επαναληπτικό του Κομουνάλε η Γιουβέντους με δύο γρήγορα γκολ στο 20ο και 25ο λεπτό έβαλε το νερό της πρόκρισης στον δεύτερο γύρο στο αυλάκι με τον Γιάννη Χολέβα να μειώνει στο 62′.

Με σκόρερ τον Δεληκάρη

Πέρασαν 19 ολόκληρα χρόνια για να ξανασυναντηθούν οι δύο ιστορικοί σύλλογοι. Ήταν Σεπτέμβρης του 1980 όταν στον δρόμο του Παναθηναικού στάθηκε ξανά η ομάδα του Τορίνου. Στο Κομουνάλε και για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Ουέφα οι πράσινοι γνώρισαν βαριά ήττα με 4-0. Μετά από αυτή την ήττα στον πάγκο του Παναθηναϊκού έκατσε ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (που πριν 19 χρόνια σκόραρε επί της Γιουβέντους) και στη ρεβάνς η αθηναϊκή ομάδα κέρδισε με 4-2. Η πρόκριση δεν ήρθε, όμως αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού επί Ιταλικής ομάδας. Μάλιστα το 4-0 διαμόρφωσε με σουτ ο Γιώργος Δεληκάρης, στο μοναδικό ευρωπαϊκό του γκολ με το τριφύλλι στο στήθος.

Σαραβάκος εναντίον Κόμι!

 Σε προσωπική σχεδόν μονομαχία μεταξύ του Δημήτρη Σαραβάκου και του Αντόνιο Κόμι εξελίχθηκε η διπλή αναμέτρηση Παναθηναικού και Τορίνο τη σεζόν 1985-1986 για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Ουέφα. Στο ματς του Τορίνου ο αμυντικούς των Ιταλών  άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 48′ για να ισοφαρίσει δύο λεπτά αργότερα ο Δημήτρης Σαραβάκος. Τη νίκη με 2-1 εξασφάλισαν οι Ιταλοί με αυτογκόλ του Κώστα Μαυρίδη στο 87′. Ήταν ένα σκορ που άφηνε αρκετά περιθώρια για πρόκριση, όμως στον επαναληπτικό του Ολυμπιακού Σταδίου και πάλι ο Κόμι άνοιξε το σκορ, μόλις στο πρώτο λεπτό αυτή τη φορά. Με πέναλτι ισοφάρισε ο Σαραβάκος στο 71′ και η πρόκριση πήγε στο Τορίνο.

Ο «μικρός» και η «μεγάλη κυρία»!

Σε προσωπική υπόθεση μετέτρεψε την κόντρα με τη Γιουβέντους για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου Ουέφα της σεζόν 1987-1988 ο «μικρός» Δημήτρης Σαραβάκος. Στο ματς του ΟΑΚΑ άνοιξε το σκορ μόλις στο έκτο λεπτό για να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του. Στον επαναληπτικό του Κομουνάλε άνοιξε πάλι το σκορ, πιο αργά αυτή τη φορά στο 46ο λεπτό. Το ματς έληξε 3-2 υπέρ του Παναθηναϊκού που πανηγύρισε  μια απίθανη πρόκριση, τονώνοντας το ευρωπαϊκό του προφίλ. Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε εκείνη τη χρονιά απ’ τη Μπριζ στα προημιτελικά.    

Κόντρα στη φιναλίστ!

Καθώς το κύπελλο πρωταθλητριών πειραματιζόταν με τον τρόπο διεξαγωγής του ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στους «8» της σεζόν 1991-1992. Δύο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων έβγαζαν τους φιναλίστ της διοργάνωσης και το τριφύλλι έδωσε τη μάχη του με Σαμπντόρια, Ερυθρό Αστέρα και Άντερλεχτ. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έμειναν τελευταίοι στον όμιλο τους και με αντίπαλο τη Σαμπντόρια απέσπασαν δύο ισοπαλίες. Λευκή στο Ολυμπιακό Στάδιο και 1-1 στο Λουίτζι Φεράρις. Οι πράσινοι μάλιστα προηγήθηκαν με τον Σπύρο Μαραγκό στο 27′, όμως ο τωρινός προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Ρομπέρτο Μαντσίνι ισοφάρισε εννιά λεπτά αργότερα. Η Σαμπτντόρια αναδείχθηκε πρώτη στον όμιλο και συνάντησε στον τελικό του Ουέμπλει την Μπαρτσελόνα απ’ την οποία ηττήθηκε με 1-0.

Το κλασσικό ραντεβού ανανεώθηκε

Παναθηναϊκός και Γιουβέντους αναμετρήθηκαν ξανά τη σεζόν 1992-1993 για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου Ουέφα. Η ομάδα του Ίβιτσα Όσιμ αποκλείστηκε με τους Ιταλούς να κερδίζουν στην Αθήνα, ενώ στο Τορίνο απλώς κράτησαν το «μηδέν». Επτά χρόνια αργότερα το ραντεβού ανανεώθηκε προς όφελος της ελληνικής ομάδας. Για τον πέμπτο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ Παναθηναϊκός και Γιουβέντους διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους πράσινους να πανηγυρίζουν μια σπάνια πρόκριση. Η «Γιούβε» των Ζιντάν, Ινζάγκι, Τρεζεγκέ υπέστη μπλακ-άουτ στον δεύτερο γύρο της φάσης των ομίλων και έμεινε εκτός νυμφώνος  ως τελευταία της βαθμολογίας. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε με οκτώ πόντους να προχωρήσει γνωρίζοντας την ήττα απ’ τη Γιουβέντους στο Ντελε Άλπι με 2-1, για να πάρει την πρόκριση μέσα από μια μαγική βραδιά στις 8 Νοεμβρίου του 2000 όταν και σάρωσε τους Ιταλούς με 3-1. Μπροστά σε περισσότερους από 66 χιλιάδες φίλους του ο Παναθηναϊκός με σκόρερ τους Πάουλο Σόουζα, Μπασινά και Βαζέχα έγραψε μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή του ιστορία.

Τα ματς που θέλει να ξεχάσει

Σχεδόν όλα τα ματς του Παναθηναϊκού κόντρα σε Ιταλικές ομάδες έχουν κάτι να μας θυμίσουν. Σχεδόν όλα, αφού εκείνα της σεζόν 2005-2006 για τον τρίτο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Ουντινέζε μάλλον μένουν ως αδιάφορα στην ιστορία των πράσινων. Δύο ήττες στο Φρίουλι (3-0) και στο ΟΑΚΑ (1-2) με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βιτσέντσι Ιακουίντα, ο οποίος πέτυχε τέσσερα γκολ και στα δύο ματς, με χατ-τρικ σ’ αυτό της Ιταλίας (τα πρώτα του γκολ στη διοργάνωση).

Η τρέλα του Σαριέγκι

Τη σεζόν 2008-2009 ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με ήττα 2-0 απ’ την Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Χενκ Τεν Κάτε πέρασε δύσκολες στιγμές στον πάγκο της ομάδας μετά την ήττα και απ’ την Ανόρθωση στην Κύπρο. Όμως όταν στις 26 Νοεμβρίου είχε έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει την Ίντερ στο Σαν Σίρο οι πράσινοι ήταν για τα καλά μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ο Παναθηναϊκός με «τρελό» γκολ του Γιοσού Σαριέγκι στο 69ο λεπτό πήραν τους τρεις βαθμούς και ουσιαστικά αγκάλιασαν την πρώτη θέση του ομίλου. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού επί ιταλικού εδάφους!

Αθηναίος και Ρωμαίος!

Τη σεζόν 2009-2010 ο Παναθηναϊκός των «αστεριών» είχε καθαρίσει την υπόθεση πρόκριση απ’ τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και στους «32» συνάντησε τη Ρόμα. Ο αντίπαλος είχε βαρύ όνομα, όμως ο Παναθηναϊκός είχε Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος ήταν ο πρωταγωνιστής των αναμετρήσεων για την ομάδα του Νίκου Νιόπλια. Σκόραρε και στο 3-2 του ΟΑΚΑ (Σαλπιγγίδης και Χριστοδουλόπουλος τα άλλα δύο γκολ), δίνοντας ελαφρύ προβάδισμα στην ομάδα του, αλλά και δύο φορές στο Ολύμπικο της αιώνιας πόλης. Ακόμα ένα γκολ πέτυχε ο εξαίσιος εκείνο το βράδυ Σωτήρης Νίνης που μαζί με τον Γάλλο μετέτρεψαν το 1-0 εις βάρος της ομάδας τους (απ’ το γκολ του Ρίισε στο 11), σε 1-3 υπέρ της μέσα σε τέσσερα λεπτά (απ’ το 40ο ως το 44ο λεπτό). Ο Ντε Ρόσι απλά μείωσε στο 67′ και ο Παναθηναϊκός συνέχισε την καλή του παράδοση κόντρα στους γείτονας, απολαμβάνοντας την πρόκριση στους «16».  

Παναθηναϊκός εναντίον Ιταλίας
 Νίκες    Ισοπαλίες   Ήττες
    6        5       9 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.