Ο Νταβίντ Πίνα έγινε ο πρώτος αθλητής που κατακτά Ολυμπιακό μετάλλιο για το Πράσινο Ακρωτήρι. Στην πυγμαχία, λίγους μήνες μετά από την δουλειά του σε οικοδομή για να επιβιώσει.

Δεν είναι η πρώτη και ούτε η τελευταία φορά που θα συμβεί. Ακούσαμε άλλωστε την άλτριά μας Τατιάνα Γκούσιν να αναφέρει ότι θα ήθελε να κάνει προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς το επιπλέον πρόβλημα της… εργασίας για την επιβίωση.

Για μερικούς όμως είναι αναγκαστικό. Βιοποριστικό. Συμβαίνει. Υπάρχουν υποχρεώσεις και κάπως πρέπει να συντηρήσεις την οικογένεια γιατί δεν έχουν γεννηθεί όλοι Σιμόν Μπάιλς, Φέμκε Μπολ ή Άρμαντ Ντουπλάντις.

Ο Ντάβιντ Πίνα με την πρόκρισή του στα ημιτελικά των 51 κιλών της πυγμαχίας εξασφάλισε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αθλητής από το Πράσινο Ακρωτήρι έγινε ο πρώτος αθλητής της χώρας του που κατακτά μετάλλιο στην όγδοη συμμετοχή της χώρας στους Αγώνες.

Παράλληλα έγινε μόλις ο δεύτερος Αφρικανός με Πορτογαλικές ρίζες που κατακτά μετάλλιο μετά την Μαρία Μούτολα που είχε κατακτήσει δύο με την Μοζαμβίκη στα 800 μέτρα. Το χάλκινο στην Ατλάντα το 1996 και το χρυσό στο Σίδνεϋ το 2000.

Ο Ντάβιντ Πίνα είναι μια διαφορετική περίπτωση όμως. Ο προπονητής του Μπρούνο Καρβάλιο αποκάλυψε ότι ο αθλητής αναγκάστηκε να διακόψει την προετοιμασία του για το Παρίσι για να δουλέψει δύο μήνες σε οικοδομή και αυτό γιατί έχει γυναίκα και δύο παιδιά και τα 688 Ευρώ που παίρνει ως επίδομα Ολυμπιακής αλληλεγγύης φυσικά και δεν είναι αρκετά. Πριν την οικοδομή είχε κάνει και δεκατρία ταξίδια για να μπορέσει να εξασφαλίσει την πρόκριση και δεν τα είχε καταφέρει. Τα κατάφερε τελικά στο τελευταίο τουρνουά που αγωνίστηκε στην Μπάνγκοκ.

Ο Πίνα είχε αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο όπου και είχε βρεθεί με wild card και έπαθλο αυτής… τον προπονητή Μπρούνο Καρβάλιο.

Εκεί αποκλείστηκε νωρίς αλλά τον ενέπνευσε τόσο πολύ ο Καρβάλιο που παράτησε τα πάντα και ήρθε στην Ευρώπη με την οικογένειά του για να αρχίσει προπονήσεις για ένα μετάλλιο το 2024 και ο τρελό-Πίνα τα κατάφερε.

“Ελπίζω να αλλάξει η ζωή του γιατί αν το αξίζει ένας αθλητής, είναι αυτό το παιδί. Είναι ένα χρυσό παιδί” δήλωσε ο Καρβάλιο μετά την επιτυχία του αθλητή του.

Για την ιστορία ο Πίνα πήρε το χάλκινο μετάλλιο καθώς ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον Ουζμπέκο Ντουσμάτοβ. Αμέσως μετά, άρχισε η προετοιμασία για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες φυσικά με τον Καρβάλιο.