Στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, είναι πολλοί οι αθλητές που επιχείρησαν κάτι ξεχωριστό, κάτι εντελώς δικό τους. Μόνο μία αθλήτρια όμως δοκίμασε κάτι τόσο επικίνδυνο και ιδιαίτερο, που το απαγόρευσαν!

Πριν την Νάντια Κομανέτσι και το τέλειο δεκάρι στη βαθμολογία της, υπήρχε η Όλγα Βαλεντίνοβνα Κόρμπουτ, «το σπουργιτάκι από το Μινσκ», όπως ήταν το παρατσούκλι της, με τέσσερα χρυσά και δυο ασημένια ολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή της. Κυρίως όμως, τη θυμόμαστε εξαιτίας του εντυπωσιακά παράτολμου προγράμματος που εκτέλεσε, στο αγώνισμα των ασύμμετρων ζυγών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. 

Σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Κόρμπουτ είχε ήδη κατακτήσει 3 χρυσά μετάλλια σε αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής, όταν έφτασε η ώρα να αγωνιστεί στον τελικό των ασύμμετρων ζυγών. 

Κάποια στιγμή, προς τα μέσα του προγράμματος της, η αθλήτρια από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, επιχείρησε ένα φοβερά παράτολμο πλην όμως άκρως εντυπωσιακό ανάποδο σάλτο. Η Κόρμπουτ πάτησε στον ψηλό ζυγό με το πρόσωπό της στραμμένο στη χαμηλή μπάρα, σηκώθηκε όρθια και τινάχτηκε προς τα πίσω! Η κίνηση ονομάστηκε “Korbut flip” και η αθλήτρια τη χαρακτήρισε «πανεύκολη».

Ήταν το πρώτο ανάποδο σάλτο στην ιστορία του αθλήματος και οι κριτές δεν είχαν ιδέα τι να κάνουν. Το πρόβλημα τους ήταν κυρίως ηθικό, γιατί ήταν απόλυτα σαφές, ότι η προσπάθεια της Όλγα Κόρμπουτ ήταν εξωπραγματικά καλή και πιθανότατα άξιζε να βαθμολογηθεί με ένα τέλειο 10. 

Ταυτόχρονα όμως, ήταν και ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόγραμμα, με αποκορύφωμα βεβαίως το “Korbut flip”, οπότε οι κριτές έπρεπε να αποφασίσουν αν θα την ενθαρρύνουν βαθμολογικά ή όχι. 

Τελικά, εν μέσω φοβερών αποδοκιμασιών που κράτησαν για ώρα, η Όλγα Κόρμπουτ, βαθμολογήθηκε με 9,8 και αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο. 

Κατά πολλούς, εκείνος ο περιορισμός που επιβλήθηκε, αρχικά δια της βαθμολογίας στην Κόρμπουτ και αργότερα μέσα από την απαγόρευση του “Korbut flip”, οδήγησε στο δεκάρι της Νάντια Κομανέτσι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Αυτό ήταν το πρώτο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής, αλλά όχι και το τελευταίο. Mόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και του Λος Άντζελες, δόθηκαν συνολικά 54 δεκάρια!

Σε κάθε περίπτωση, η Όλγα Κόρμπουτ, θεωρείται σήμερα η αθλήτρια, η οποία στην ουσία σύστησε την ενόργανη γυμναστική στη Δύση, αλλά και άλλαξε άρδην την κατεύθυνση του αθλήματος, από την έμφαση στο μπαλέτο, σε πιο ακροβατικές προσπάθειες. 

THE OLYMPIANS με τη Δώρα Παντέλη

Το κορυφαίο και πιο λαμπερό event του παγκόσμιου αθλητισμού ξεκινά από νωρίς στα Social Media και στο Youtube κανάλι της Novibet!

Η Δώρα Παντέλη αφήνει για λίγο την πορτοκαλί μπάλα για να παρουσιάσει 14 τρομερές ιστορίες με επίκεντρο τους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων στη σειρά επεισοδίων με τίτλο «The Olympians».

Στιγμές και σπουδαία ρεκόρ που άφησαν το στίγμα τους στη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή πρωταγωνιστούν στο νέο project που θα παίξει… μπάλα στα social media και στο Youtube κανάλι της Novibet!

Στο 1ο επεισόδιο, η Δώρα Παντέλη αφηγείται το απίστευτο story της Όλγα Κόρμπουτ, που επιχείρησε κάποτε το πιο παράτολμο πρόγραμμα στους ασύμμετρους ζυγούς. Τόσο παράτολμο, που δεν… αξιολογήθηκε όπως έπρεπε ως άδικο και επικίνδυνο!

@novibet.gr 🔥 𝗧𝗛𝗘 𝗢𝗟𝗬𝗠𝗣𝗜𝗔𝗡𝗦: Η απαγορευμένη κίνηση της Όλγα Κόρμπουτ 🤸‍♀️ Το πρώτο επεισόδιο της σειράς 14 ξεχωριστών ιστοριών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Δώρα Παντέλη. Αρχή με την αθλήτρια που επιχείρησε το πιο παράτολμο πρόγραμμα ποτέ στους ασύμμετρους ζυγούς. #novibetgr #theolympians #olympicgames #olympics #paris2024 #dorapanteli #panteli #fy #fypage #fyp #fypp #fypviralシ #fypシ゚ #foryou #foryoupage #foryourpage ♬ πρωτότυπος ήχος – Novibet