Τζόκοβιτς: Οι προβληματισμοί του για το μέλλον του τένις

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τένις παγκοσμίως και τι μπορεί να γίνει για να λυθούν.

Ο Σέρβος, ρέκορντμαν κατακτήσεων Grand Slam σε επίπεδο ανδρών, συνεχίζει στο Wimbledon, μετά τη νίκη επί του Ποπίριν.

Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι, δε μίλησε τόσο για τη δική του πορεία στο τουρνουά, αλλά εξέφρασε έναν μακροσκελέστατο προβληματισμό, για το μέλλον του αθλήματος σε επίπεδο υποδομών, αλλά και μάρκετινγκ.

Αναλυτικά όσα είπε ο «Νόλε»:

«Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε πώς να προσελκύσουμε το νεανικό κοινό.

Νομίζω ότι το τένις, από τη μια πλευρά, είναι σε καλή θέση, αλλά ταυτόχρονα, όταν κοιτάμε τη Formula 1, για παράδειγμα, και τι έχουν κάνει όσον αφορά το μάρκετινγκ, την ανάπτυξη του αθλήματος, τη διοργάνωση αγώνων σε όλο τον κόσμο και το πόσο δημοφιλές άθλημα είναι, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο δικό μας άθλημα.

Τα Grand Slam θα πηγαίνουν πάντα καλά, αλλά πιστεύω ότι τα tour μας πρέπει να γίνουν καλύτερα. Είμαστε τυχεροί που είμαστε σε ένα πολύ ιστορικό και παγκόσμιο άθλημα.

Μια από τις μελέτες που έκανε η PTPA πριν από τρία, τέσσερα χρόνια, έδειξε ότι το τένις είναι το τρίτο ή τέταρτο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, το άθλημα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο, μαζί με το κρίκετ. Το νούμερο ένα είναι προφανώς το ποδόσφαιρο ή το soccer, όπως το λένε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δεύτερο είναι το μπάσκετ. Μετά είναι το τένις και το κρίκετ.

Όμως το τένις είναι 9ο ή 10ο στη λίστα όλων των αθλημάτων όσον αφορά τη χρήση της δημοτικότητάς του, το μάρκετινγκ ή την κεφαλαιοποίησή του.

Νομίζω ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης. Είμαστε αρκετά κατακερματισμένοι ως άθλημα. Οπότε πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να δούμε συλλογικά και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε.

Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των παικτών που ζουν από αυτό το άθλημα. Πολύ σπάνια βλέπω στα μέσα ενημέρωσης να γράφετε για το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 350 ή 400 παίκτες, άνδρες και γυναίκες, σε όλες οι κατηγορίες, που ζουν από το τένις σε αυτόν τον πλανήτη και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για μένα.

Ναι, μιλάμε πάντα για τον νικητή ενός Grand Slam, η εστίαση είναι πάντα στο μεγάλο έπαθλο. Αλλά τι γίνεται με το βασικό επίπεδο; Νομίζω ότι εξακολουθούμε να κάνουμε πολύ κακή δουλειά εκεί.

Το τένις είναι ένα παγκόσμιο άθλημα, που αγαπούν εκατομμύρια παιδιά, τα οποία παίρνουν μια ρακέτα και θέλουν να παίξουν. Αλλά δεν το έχουμε καταστήσει προσβάσιμο. Ειδικά σε χώρες όπως η δική μου που δεν έχουν ισχυρή ομοσπονδία, που δεν έχουν Grand Slam ή ιστορία ή μεγάλα μπάτζετ.

Τώρα έχουμε το padel, το οποίο μεγαλώνει. Το τένις είναι ο βασιλιάς ή η βασίλισσα όλων των αθλημάτων ρακέτας, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά σε επίπεδο συλλόγων, αυτό σβήνει. Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, όπως είπα, παγκοσμίως ή συλλογικά, το padel και το pickleball θα μετατρέψουν όλα τα σωματεία τένις σε συλλόγους padel και pickleball, γιατί είναι πολύ πιο οικονομικά.

Σε χώρο για ένα γήπεδο τένις, μπορούν να φτιαχτούν τρία γήπεδα padel. Κάντε έναν απλό υπολογισμό. Είναι πολύ πιο βιώσιμο οικονομικά για έναν ιδιοκτήτη συλλόγου να έχει αυτά τα γήπεδα. Υπάρχουν προκλήσεις και ζητήματα που υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά δεν νομίζω ότι τα αντιμετωπίσαμε με τον κατάλληλο τρόπο».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.