Ποιος είναι ο αμφιλεγόμενος αλλά πανίσχυρος Mr Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ

Το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα και οι στρατηγικές κινήσεις με τις οποίες απάντησε

Σε ηλικία 23 ετών ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος και στα 26 του, το 2010, το περιοδικό Time τον ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς». Την ίδια χρονιά η ζωή του κατέκλυσε τις κινηματογραφικές αίθουσες και σήμερα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θεωρείται ο «πανίσχυρος άνδρας» του Facebook, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας social media, συγκεντρώνοντας περίπου το 60% των δικαιωμάτων ψήφου.

Ποιος όμως είναι αλήθεια ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ;

Κατά καιρούς πολλά έχουν ειπωθεί για το νεαρό δισεκατομμυριούχο. Η συμπεριφορά του, οι συνήθειές του, ο χαρακτήρας του έχουν συχνά βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής από μεριά του Τύπου. Πρόσφατα, βρέθηκε στο στόχαστρο μετά την ανακοίνωση στο τέλος Ιουλίου του Facebook ότι αυξάνει κατά 10 εκατ. δολάρια τα έξοδα για την ασφάλεια τη δική του και της οικογένειάς του. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 7,3 εκατ. δολάρια που διέθεσε πέρυσι η εταιρεία για την ασφάλειά του, φθάνοντας δηλαδή συνολικά τα 17,3 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Facebook. η αύξηση των δαπανών για την ασφάλειά του κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένης της θέσης και της σημασίας που έχει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την εταιρεία και λαμβάνοντας υπόψη πως ο μισθός του πέρυσι έφθασε το ένα δις. δολάρια.  Το εν λόγω ποσό θα διατεθεί για προσωπικό, εξοπλισμό, υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθεί η κατοικία του και να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση του ιδιωτικού αεροσκάφους για τα προσωπικά του ταξίδια. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την ασφάλεια του Ζούκερμπεργκ αυξάνονται κάθε χρόνο. Ενδεικτικό είναι πως το 2015 είχαν διατεθεί για την ασφάλειά του 4,2 εκατ. δολάρια. Όσο για την γενική διευθύντρια επιχειρήσεων, Σέριλ Σάντμπεργκ, το Facebook πλήρωσε πέρυσι 2,7 εκατ. δολάρια για την ασφάλειά της.

Πιέσεις να παραιτηθεί από πρόεδρος

Όμως, δεν είναι μόνο τα αυξημένα έξοδα για την ασφάλειά του που έχουν κατά καιρούς προκαλέσει αντιδράσεις. Το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχουν ενταθεί και οι πιέσεις από τους μετόχους να παραιτηθεί από πρόεδρος του Facebook με τους μετόχους να του επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες στα θέματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο χρόνο σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών και το σκάνδαλο με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Οι πιέσεις έγιναν ακόμη πιο έντονες μετά την «κατάρρευση» της μετοχής του Facebook κατά 150 δις. δολάρια στη συνεδρίαση της Wall Street, στο τέλος Ιουλίου. Κάποιοι μέτοχοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να διαχωριστούν οι ρόλοι του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου και ο Ζούκερμπεργκ να παραμείνει μόνο διευθύνων σύμβουλος. Η επενδυτική εταιρεία Trillium Asset Management, η οποία κατέχει μετοχές περίπου 11 εκατ. δολαρίων φέρεται να έκανε τη σχετική πρόταση στις 25 Ιουλίου, όπως αναφέρει το Business Insider. Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, στην περίπτωση που απομακρυνόταν από τα καθήκοντα του προέδρου, θα περιοριζόταν η ισχύς του, δεδομένου ότι πλέον συγκεντρώνει στο πρόσωπό του περίπου το 60% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. «Ένας διευθύνων σύμβουλος που είναι και πρόεδρος μπορεί να ασκεί υπερβολική επιρροή στο διοικητικό συμβούλιο, στα θέματα υπό συζήτηση και στη λήψη αποφάσεων», ανέφερε η Trillium Asset Management.

Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αποδυναμώσει τον Ζούκερμπεργκ. Η εξουσία που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του τού δίνει το απόλυτο δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη συγκατάθεση των μετόχων. Μπορεί ακόμη και να πωλήσει την εταιρεία εις βάρος των συμφερόντων των μετόχων. Και απ΄ ό,τι φαίνεται, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να ανατραπεί, παρά τις όποιες προσπάθειες των μετόχων, παρά τις όποιες πιέσεις τού ασκούνται.

Ξεπέρασε τα 80 δισ. δολάρια η περιουσία του

Ο 34χρονος Ζούκερμπεργκ αναδείχθηκε στις αρχές Ιουλίου από το Bloomberg ως ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Γουόρεν Μπάφετ στην παγκόσμια κατάταξη με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon να βρίσκεται στην πρώτη θέση και τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Οι εκτιμήσεις του Bloomberg ανεβάζουν την καθαρή περιουσία του στα 81,6 δισ. δολάρια, από τα οποία ποσό άνω των 8,8 δισ. αποκτήθηκε αυτόν το χρόνο. Το 97% της περιουσίας του, περίπου 79 δισ. δολάρια, προέρχεται από τις μετοχές του στο Facebook, αναφέρει  το Bloomberg. Τα μετρητά του υπολογίζονται σε 2,5 δισ. δολάρια και τα ακίνητα που διαθέτει σε 175 εκατ. δολάρια.

Μάθημα ζωής: Η προσήλωση στο στόχο

Καθ’ όλη την πορεία του ο Ζούκερμπεργκ δεν έχει κρύψει το θαυμασμό του για τον Μπιλ Γκέιτς. «Ήταν», λέει, «ο άνθρωπος που με ενέπνευσε», το πρότυπό του. «Νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος οραματιστής που είχε ποτέ η βιομηχανία μας».

Και το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε από τον Γκέιτς ήταν η προσήλωση στο στόχο. «Μεγαλώνοντας θαύμαζα το πόσο επικεντρωμένη στο στόχο ήταν η Microsoft». «Υπάρχουν εταιρείες που προσδιορίζονται από τον τρόπο τους να πετυχαίνουν, αλλά υπάρχουν κι εταιρείες που προσδιορίζονται αλλάζοντας πλήρως τον κόσμο».

«Πρέπει οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν να είναι καλύτεροι από εσένα»

Με 1,47 δισ. ημερήσιους χρήστες, δύο δισ. μηνιαίους και περισσότερους από 30.000 εργαζομένους, τον Ιούνιο, το Facebook ξεχωρίζει. Μάλιστα, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των αγαπημένων εταιρειών για εργασία και πολλοί νέοι επιζητούν να ενταχθούν στη λίστα των εργαζομένων. Βασική αρχή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για μία επιτυχημένη εταιρεία είναι, όπως λέει, το ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που διαχωρίζει μία εταιρεία με ισχυρή δυναμική από μία απλώς καλή εταιρεία είναι ο τρόπος επιλογής των υπαλλήλων. «Λέω συχνά ότι πρέπει να προσλαμβάνεις άτομα, εάν θα μπορούσες να εργαστείς γι’ αυτά». Από τη γενική διευθύντρια επιχειρήσεων, Σέριλ Σαντμπεργκ έως τον γενικό διευθυντή ανάπτυξης προϊόντων, Κρις Κοξ, ο Ζούκερμπεργκ δηλώνει πως «σε ένα άλλο σύμπαν, θα ήταν τιμή μου για εργαστώ για κάποιον από αυτούς». Για τον 34χρονο δισεκατομμυριούχο, αυτή η αρχή ξεχωρίζει μία επιτυχημένη εταιρεία από μία χρεοκοπημένη.

Όπως τονίζει στο CNBC, «η μεγάλη διαφορά που βλέπω μεταξύ των εταιρειών που καταλήγουν να είναι πολύ επιτυχημένες και να πετυχαίνουν τους στόχους τους, ή απλώς να πάνε καλά, είναι εάν τα στελέχη τους νιώθουν άνετα κι έχουν πραγματικά αυτοπεποίθηση ώστε να έχουν ανθρώπους να τους περιβάλουν καλύτερους από τους ίδιους. Εάν δεν θα μπορούσες να εργαστείς για τον υποψήφιο που κάθεται απέναντί σου στο γραφείο, τότε το να τον προσλάβεις δεν βοηθά την πρόοδο της εταιρείας».

«Εάν οι θέσεις στα γραφεία αλλάξουν κι εσύ αναζητάς εργασία, θα αισθανόσουν άνετα να εργαστείς γι’ αυτό το άτομο; Πιστεύω ακράδαντα πως εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε η επιλογή σου δεν είναι η καλύτερη δυνατή».

Όταν προσέλαβε την Σάντεμπεργκ, ο Ζούκερμπεργκ υποστηρίζει πως κατάλαβε γρήγορα το ταλέντο της και τη δύναμή της.

«Η Σέριλ είναι πολύ πιο δυνατή από εμένα και αυτό κάνει κι εμένα και το Facebook καλύτερους». «Και δεν φοβάμαι ούτε αισθάνομαι ότι απειλούμαι. Στηρίζομαι σε αυτό».

Η συγγνώμη στο Κογκρέσο και τα επόμενα βήματα
Όσο για τις μελλοντικές του κινήσεις, ο Ζούκερμπεργκ δεν τα παρατάει εύκολα. Πολλοί τον κατηγορούν ότι έχει εκθρέψει ένα «τέρας» αντίστοιχο με τον Φρανκεστάιν που ο ίδιος αδυνατεί πλέον να το ελέγξει. Αφορμή στάθηκε κυρίως το σκάνδαλο που ξέσπασε με την Cambridge Analytica κι είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών του Facebook. Στην κατάθεσή του που έδωσε τον Απρίλιο στο Κογκρέσο αποκάλυψε ότι και ο ίδιος είχε πέσει θύμα της παράνομης χρήσης προσωπικών στοιχείων. «Είναι προφανές ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά προκειμένου να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Δεν αναλάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι» είχε δηλώσει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου.

Τώρα το επόμενο βήμα του, όπως αποκαλύφθηκε, είναι η σύναψη συμφωνιών με τραπεζικά ιδρύματα για επέκταση της χρήσης του Facebook. Ήδη, αυτό το μήνα δημοσιοποιήθηκαν επαφές που είχε το κοινωνικό δίκτυο με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες προκειμένου  να ενταχθούν στο Messenger και να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς, οικονομικές συναλλαγές των χρηστών.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως το Facebook ζήτησε τα τραπεζικά δεδομένα των χρηστών προκειμένου να αναπτύξει μία νέα πλατφόρμα διευκόλυνσης των χρηστών στις συναλλαγές τους, με ενημερώσεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και ειδοποιήσεις για απάτες. Ήδη το Facebook έχει πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία κάποιων εταιρειών σε μία προσπάθεια να διευκολύνει υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες chat με πελάτες και διαχείρισης λογαριασμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες δίνουν άδεια στο Facebook για την πρόσβαση σε αυτού του είδους τις πληροφορίες. «Η ιδέα είναι ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων  με την τράπεζα είναι καλύτερη από το να είναι κανείς στην αναμονή σε ένα τηλέφωνο» ανέφερε το Facebook και διαβεβαίωσε πως αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο λόγο, ούτε για διαφήμιση.

Η είδηση των νέων κινήσεων του Facebook έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τους επενδυτές, οι οποίοι «ανέβασαν» αμέσως τη μετοχή του κοινωνικού δικτύου. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι χρηματιστές, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, παρά τις επιθέσεις, το Facebook ήρθε για να μείνει και θα μείνει. Όσο για τη μετοχή του, θα συνεχίσει την ανοδική ρότα για πολύ καιρό ακόμη.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.