Έχει καρδιά το ελληνικό ποδόσφαιρο … κι είναι καμωμένη από τις αρχές της ευγένειας, του σεβασμού, του αλτρουισμού και του “ευ αγωνίζεσθαι” που έχουν εσχάτως ξεχασθεί. Ευτυχώς όχι από όλους…

“ Τί είναι άλλωστε το ποδόσφαιρο; ένας αντικατοπτρισμός της κοινωνίας και του πολιτισμού που ευδοκιμεί στα σωθικά της. Και την οδηγεί στις σκέψεις της, στα συναισθήματα της, στα πεπραγμένα της, σε όσα πράττει και ίσως πράξει. Ή δεν πράξει…”

Με αυτές τις λέξεις και τον τίτλο «Σεβασμός στο ποδόσφαιρο» είχαμε αναφερθεί τον περασμένο Οκτώβριο στην προσπάθεια των ανθρώπων που “τρέχουν” τον ΟΦΗ. 

Ένα χρόνο αργότερα και μετά την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία τους αντιλαμβανόμαστε ότι ο τίτλος ήταν λανθασμένος και ζητάμε συγγνώμη …
Γιατί ο σεβασμός τους δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο κι εντός των γραμμών του γηπέδου, αλλά απλώνεται στη ζωή που κυλά έξω από αυτό … 

Και στη ζωή η λέξη “καρκίνος” προκαλεί σύγκρυο, ανατριχίλα. 

Δεν είναι μια λέξη που εκτοξεύεται αστόχαστα, όπως από τα χείλη του “αγανακτισμένου” οπαδού,  ως λυσσαλέα κατάρα προς πάσα κατεύθυνση. Χωρίς ιερό και όσιο… 

Η κρητική ΠΑΕ, στηρίζοντας την προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού ` στην οποία είναι παγκοσμίως αφιερωμένος ο μήνας Οκτώβριος, συγκεντρώνει χρήματα τα οποία θα διατεθούν στην Πανελλήνια Εταιρία Πρόληψης της νόσου “Στόχος – Πρόληψη”. 

Άλλη μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στα διαφορετικά ήθη κι έθιμα με τα οποία επιχειρεί να “μπολιάσει” τη σκέψη όλων εκείνων που πηγαίνουν στις κερκίδες του γηπέδου της, ώστε να μην είναι η (με κάθε τρόπο) νίκη ο λόγος υποστήριξης της ομάδας. 

Άλλη μια ελπιδοφόρα πρωτοβουλία στην προσπάθεια να διατρανώσουμε όλοι μαζί τη σημασία του αθλητισμού στη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών και των κοινωνικά δρώντων ατόμων… 

Άλλη μια πρωτοβουλία στην αναγκαία – όσο ποτέ άλλοτε –  προσπάθεια να θυμηθούμε ότι ο αθλητισμός είναι κύτταρο του πολιτισμού μας … 

Άλλη μια πρωτοβουλία για να τον δούμε απελευθερωμένο από αυτά που έγραφε πολλά χρόνια πίσω, ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος George Orwell, για τον αθλητισμό. «Το μίσος, τη ζήλια, την καυχησιολογία, τη σαδιστική ευχαρίστηση στην παρακολούθηση της βίας»…

Σχόλιο, δυστυχώς ανατριχιαστικά επίκαιρο, του οποίου η οξύτητα αμβλύνεται στρέφοντας κανείς το βλέμμα στη ροζ κορδέλα που είναι καρφιτσωμένη στη φανέλα των Κρητικών, στο μέρος της καρδιάς…